2-0 zege op LTC

0
297
Buitenpost Voetbal-4

Buitenpost vindt het wel prima zo

BUITENPOST – Een paar keer winnen, een keer gelijkspelen en af en toe een keer verliezen. Buitenpost vindt het wel prima zo. De ploeg van trainer Patrick Zwart staat keurig in de middenmoot van de eerste klasse, zeker na de toch wel verdiende 2-0 zege op LTC uit Assen. Meer hoeft ook niet in Buitenpost, waar een stabiele basis, een goede jeugdopleiding en de dames – zij mochten zaterdag ook op het hobbelige hoofdveld spelen- minstens zo belangrijk zijn dan gekocht of incidenteel succes.

Zaterdag wachtte dus LTC, een toch wel cruciaal duel. Zwart c.s. hadden vorige week zaterdag namelijk met 1-0 verloren van Drachtster Boys en wilde het verder onbezorgd de competitie uitspelen en af en toe eens knipogen naar de bovenste helft van de ranglijst, dan moest zaterdag gewonnen worden. Die druk, die spanning en dat verwachtingspatroon kon de ploeg zaterdag met name in de eerste helft niet waarmaken. Sterker nog; wat beide ploegen zaterdag in het eerste bedrijf lieten zien was huilen met de pet op. De spelers van beide ploegen leken wel kleurenblind, er werd niet één gelukte combinatie genoteerd en de bal lag vaker buiten dan binnen het speelveld. Buitenpost zakte aanvankelijk (te?) ver terug en liet LTC – een slap ploegje overigens – het spel maken. Veel zoden zette dat niet aan de dijk. Totaal niet zelfs, want behoudens een pegel van spits Johan van Dijk – kundig gepakt door Buitenpost doelman Albert Kobus- werden de Assenaren niet gevaarlijk.  Ook Buitenpost liet in een werkelijk droevige eerste helft vrijwel niets zien. Pas drie minuten voor de rust gingen de handen even op elkaar toen een pegel van Rob Dijkstra ternauwernood door doelman Van der Veen gekeerd kon worden. LTC kreeg in de slotminuut van de eerste helft nog een kansje, en daar moesten de toeschouwers het mee doen: twee toevallige kansjes in drie kwartier voetbal. Meer viel er zaterdag aanvankelijk niet te beleven op de Swadde.

Wellicht had het gebrek aan verrassing en creatief vermogen te maken met de absenten bij de thuisclub, want trainer Zwart kon geen beroep doen op zeker vijf basisspelers. Vooral de inbreng van Jorrit Schra en Dorian Berisha werd node gemist, hoe goed de vervangers hun best ook deden.

Hoe anders verliep de tweede helft. Beide ploegen leken open huis te houden, want zeker tussen de 55e en 65e minuut kregen beide ploegen kans op kans. Elke moment van omschakeling werd meteen gevaarlijk, zeker omdat Buitenpost in die fase telkens teveel mensen voor de bal had. Zo kwam de thuisclub goed weg toen Tim Korenhof na verkeerd uitverdedigen van doelman Kobus het houtwerk raakte. Buitenpost had in die fase ook geen vat op de beste Assenaar, linksback (!) Bas Springer. De linkspoot strooide met geniale passes, die door zijn bepaald niet van kwaliteit overlopende ploeggenoten echter zelden op waarde werden geschat.

Uiteindelijk trok Buitenpost aan het langste eind, en gezien het verloop van de tweede helft was dan wel in orde, in elk geval niet onverdiend.  Nadat trainer Zwart de balans in zijn elftal enigszins hersteld had, opende Dirk Pilat in de 73e minuut de score. Dat deed hij via het lichaam van doelman Van der Veen en na een uitstekende pass van invaller Rene Vellinga: 1-0. LTC bleek vervolgens niet de power en de mentaliteit te hebben het de thuisclub nog echt lastig te maken, behoudens een afstandsknal van Springer, die door Kobus vakkundig buiten de palen werd gehouden. Toen Springer vervangen werd, was het helemaal gedaan met de gasten. Drie minuten voor tijd gooide Joran Olijve, tot op dat moment slechts opgevallen door aanmerkingen op de leiding, de wedstrijd in het slot, toen de thuisclub een overtalsituatie kundig uitspeelde: 2-0.

Daarmee kwamen de drie punten terecht bij de ploeg die daar op basis van mentaliteit, inzet, en zeker ook kracht het meeste recht op had, en is de solide middenmootpositie alleen maar verstevigd. Met Schra en Berisha kan de weg omhoog ingezet worden. Al is dat dus beslist geen must in Buitenpost. Want daar is het rad van avontuur, de dames en zeker de jeugd net zo belangrijk als de hoofdmacht. Liever goede verlichting op veld twee, dan een dure spits. Aan Buitenpost kunnen veel clubs een voorbeeld nemen. Bovendien zal niemand in de war raken mocht  ooit blijken dat de eerste klasse net even te hoog gegrepen is. Aan de andere kant; met wat fortuin, zonder blessures en met de mentaliteit die in de ploeg zit, moet niet raar opgekeken worden als de ploeg zomaar mee gaat doen in de strijd om de nacompetitie. Het kan dus alle kanten nog op. Buitenpost vindt dat allemaal wel prima.

Buitenpost – LTC 2-0 (0-0)

73. Dirk Pilat 1-0, 87. Joran Olijve 2-0. Scheidsrechter Hooijenga. Toeschouwers 125. Gele kaarten: Olijve en Wiersma.

Ster van het veld: Rob Dijkstra

Dijkstra had geen aandeel in de 2-0 zege, maar was betreft intellect, loopvermogen en creativiteit met afstand de beste man bij de thuisclub. Het feit dat de middenvelder in de negentigste minuut nog een sprint van vijftig meter trok, zegt alles over de fitheid van de speler, die bovendien spelintelligentie demonstreerde met enkele fraaie passes.

Vincent Muskee