Albert Hoof

0
194
Man met de hamer - Albert Hoof

Kazerne Commandant

‘Al als klein jongetje wist ik dat ik bij de brandweer wilde. Ik woonde toen vlakbij de toenmalige kazerne en als de brandweer dan moest uitrukken fietste ik er altijd achteraan. Toen ik in 1980 uit dienst kwam vroeg ik bij de brandweer om een functie. Dat kon toen niet, omdat ik nog niet getrouwd was. Twee jaar later was dat wel het geval, en sindsdien hoor ik bij het team.

Gemiddeld krijgt de brandweer in Kollumerland elke week een oproep. Gelukkig kunnen we stellen dat er vaak vals alarm is of dat de brand uiteindelijk heel erg mee blijkt te vallen. Soms is dit niet het geval, is er sprake van een grotere brand en dan is het voor het team heel belangrijk om goed op elkaar in te spelen. Het is uitermate belangrijk dat je als team dan goed in elkaar zit, zodat je precies weet wat je aan elkaar hebt. Daarom komen wij, naast de oefeningen die wij een keer in de twee weken hebben, ook elke maandag bij elkaar, voor een gezellig praatje.

Als team zetten wij ons sinds ongeveer tien jaar in voor een partnergemeente in Roemenië. De brandweer in de gemeente Praid in Roemenië kan alle hulp gebruiken van hier. Huizen zijn daar veelal van hout, waardoor bij een woningbrand binnen de kortste keren het hele huis in lichterlaaie staat. Door de beperkte middelen van de brandweer kan er daar te weinig gedaan worden wanneer er een brand woedt.

Momenteel zijn we bezig met een brandweerwagen die we in mei naar Roemenië willen brengen. Deze hebben we voor een zacht prijsje op de kop weten te tikken en knappen we nu op. Wethouder Jelle Boerema zal in mei meegaan voor de overdracht van de wagen.

Het project in Roemenië verbindt ons ook als team. Van alle leden van het korps zijn er al een stuk of acht een keer mee geweest naar Roemenië en Hongarije. Een van ons heeft in Hongarije weer contacten bij een kindertehuis.

Hulp voor Roemenië is altijd welkom, zowel in financiële bijdrage als in overtollig brandweermateriaal. Ook kleding voor het kindertehuis is welkom. Doordat we er zelf naartoe gaan zien we dat het ook daadwerkelijk wordt gebruikt en erg nodig is.’