Boeren geven nooit op!

0
849
Pim Cazemier

Onverzettelijke Pim Cazemier wint prestigieuze Jan Maarten Heideman Trofee

DEN HORN – Schaatser Pim Cazemier is winnaar geworden van de Jan Maarten Heideman Prijs. De trofee is bestemd voor de rijder die het afgelopen seizoen de meeste progressie heeft geboekt. Die eer valt te beurt aan de 23 jarige Den Horner. Een prijs die Cazemier vooral te danken heeft aan zijn indrukwekkende prestatie op de Oostenrijkse Weissensee tijdens de Alternatieve Elfstedentocht over bijna 200 kilometer. Cazemier kwam als één van de weinigen over de streep.

De meeste andere rijders haakten onderweg af tijdens de extreem zware tocht die door veel rijders als een soort hel werd omschreven. Maar boeren geven nooit op! Zo ook deze boerenzoon niet, die als groentje daar zijn eerste Alternatieve Elfstedentocht reed. Hij stierf onderweg duizend doden en werd als een held onthaalt bij de finish waar zelfs nog een aantal ‘die hards’ in sneeuw en wind stonden te wachten. Die buitengewone prestatie bleef ook bij de vakjury niet onopgemerkt.

De uitverkiezing leek aanvankelijk helemaal niet aan de orde. Natuurlijk, zijn marathons zowel in de B-categorie als in de topcompetitie waren al van een heel behoorlijk niveau, maar lange tijd had de Italiaan Fabio Francolini de leiding in het Jan Maarten Heideman klassement. Tot het eenmaal begon te vriezen in eigen land. De eerstejaars marathonschaatser verbaasde vriend en vijand door overal de wedstrijden uit te rijden en zelfs brutaal ten aanval trok. Doorgaans staan langebaanschaatsers – wat de 23-jarige schaatser uitkomend voor CRV Interfarms tot dit seizoen was – nu niet bekend uit te blinken in het marathonschaatsen. Al ziet Cazemier zich nog steeds een beetje ‘langebaner’. “Ik heb afgelopen jaar zelfs nog het NK allround gereden en blijf het een beetje moeilijk vinden de liefde voor het langebaanschaatsen helemaal los te laten,” grijnst Cazemier. Uiteindelijk wees de jury de jongeling aan als winnaar met een grote voorsprong op de Italiaanse nummer twee. "Deze prijs is een geweldige opsteker en erkenning voor mijn prestaties. Ik ben er enorm blij mee. Het is een bevestiging dan ik goed bezig ben en het langebaan- en marathonschaatsen best is te combineren. Natuurlijk, op de korte afstanden worden ik wel trager door alle lange afstanden die ik nu rijd, maar op de 5.000 en 10.000 meter zou ik nog wel eens progressie kunnen boeken.” Voor wie het nog niet begreep. Ook volgend seizoen blijft Cazemier een soort schaats polygamist.