Grijpskerk en VVI komen niet tot score

0
161

Paal, lat en Douma redden Grijpskerk; rood-witten slap in afwerking

GRIJPSKERK – Grijpskerk en VVI hielden het zaterdagmiddag op ‘de Enk’ op 0-0. De thuisclub had optisch een overwicht, maar was voorin onmachtig. De gasten hadden meer bravoure, kregen de beste kansen, maar ook de Friezen kwamen niet tot score.

Grote man aan VVI-zijde was Johannes Kuperus, bijgenaamd ‘Honke’. De Grijpskerker defensie had de handen vol aan de lepe spits. Al werd hij aardig in bedwang gehouden door Jan Martijn Huitema, enkele keren ontsnapte de spits aan het oog en kreeg te veel vrijheid. Stephan Douma verrichtte enkele cruciale reddingen, maar werd twee keer verslagen. Paal en lat redden Grijpskerk echter. Aan de andere kant had het doelpunt toch ook aan de andere kant kunnen vallen. In de allerlaatste gelegenheid leek een schotpoging van Lieuwe Boonstra ongevaarlijk, maar doelman Jan-Dik Piersma liet de bal los, waarna Erik Lourens zijn kans greep, maar de jonge speler kon net nog van de winnende treffer worden afgehouden. En dus bleef het 0-0. Het was een wedstrijd die met name in de tweede helft tot leven kwam, toen het meer een open strijd werd. De eerste helft was van Grijpskerk-kant vooral ‘controlerend’. Het was ook even zoeken hoe Voetbal Vereniging Idskenhuizen speelde. Het is het eerste seizoen dat beide clubs elkaar tegenkomen. De club uit Idskenhuizen is niet zomaar een clubje. Het dorp telt slechts 350 inwoners, maar veel spelers komen uit een groter gebied en eerste keeper Kuperus is zelfs opgeroepen als keeperstrainer bij SC Heerenveen. VVI kwam naar Grijpskerk, met de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys nog in de benen. Over zelfvertrouwen geen gebrek. De tweede trainer kwam juichend de Grijpskerker arena binnen. Niet zo verwonderlijk. In de eerste wedstrijd moest Grijpskerk met 3-1 buigen. De rood-witten staan aanzienlijk lager geklasseerd dan de Zuid-Friezen die in het derde jaar in de tweede klasse de vijfde plaats innemen. In de beginfase deelden beide ploegen speldenprikken uit. Na een domme overtreding van Jan- Jacob Posthumus, die zijn tegenstander vasthield, ontstond uit de vrije trap een gevaarlijke situatie doordat Ronald de Jong akelig vrij bij het doel opdook, maar het vizier te hoog had afgesteld. Grijpskerk stelde daar een hard schot van Teie van der Hoek tegenover. De buitenspeler werd uitstekend bediend door Erik Lourens. Het waren zeldzame echte kansen. Het verzorgde spel van Grijpskerk stokte constant voor het zestienmetergebied, waar of de bal snel werd ingeleverd of de eindpass onzorgvuldig was. Bernard Steenbergen was het ouderwetse aanspeelpunt, maar verder ontbrak het aan creativiteit en explosiviteit. Het voornaamste vermaak kwam van trainer Henk Buikema, die intens meeleefde, tot grote hilariteit van de meegereisde VVI-supporters ("haj het zeker heel heeg speeld"). Tot scheidsrechter Kamstra hem tot de orde riep. "Ik heb je nu zoveel gehoord". Dat Buikema zijn ploeg zo aanspoorde was aan de ene kant wel te begrijpen. De kreten ‘durf eens!’ en ‘het duurt allemaal te lang’ waren kernachtige woorden. Het oogde allemaal aardig, maar de rood-witten misten bravoure en handelingssnelheid. En een branieschopper die VVI wel had. Kuperus dus, die op slag van rust niet aarzelde en met een boogbal- – na slecht wegwerken van Grijpskerk, zomaar in de voeten van de tegenstander- doelman Stephan Douma probeerde te verschalken. De attente Douma liet zich niet verrassen. In de tweede helft gooiden beide kemphanen alle schroom van zich af en zorgden voor meer dreiging. Namens Grijpskerk schoot Lourens een vrije trap net over het doel. Aan de andere kant leidde knullig balverlies weer tot een gevaarlijke tegenstoot. Kuperus kapte zijn man uit en met kunst en vliegwerk kon de 0-1 worden voorkomen. Vervolgens hadden de ‘smalruggen’ alle geluk van de wereld, nadat Johannes Lindeboom Douma passeerde met een lob. De bal belandde echter tegen de paal. Invaller Madhat Aldjejab- voor de niet slecht spelende Teie van der Hoek- zorgde voor meer stootkracht voorin bij de gastheren (bij Grijpskerk ontbrak Bert Reitsma, ‘de Balotelli van Grijpskerk’, hij keek geblesseerd toe). Met nog een half uur te gaan brak de beste periode van de Groningers aan. Aldjejab zette de aanval op, gaf door aan Lourens die op zijn beurt teruglegde op Lieuwe Boonstra, die een lage schuiver produceerde, zonder resultaat. Danny Khoenkhoen probeerde het van afstand; de bal vloog rakelings naast. Na de Grijpskerker stormloop draaide de wind en lag Grijpskerk weer in de vuurlinie. Kuperus mikte in de korte hoek, maar Douma voorkwam wederom een treffer. Tien minuten voor tijd leek Grijpskerk toch te bezwijken. Honke Kuperus waagde opnieuw een lob. Dit keer zag Douma en heel Grijpskerk de bal via de lat overgaan. Het was echt een wonder dat het 0-0 is gebleven. En daarmee mocht vooral Grijpskerk – gezien de ballen op lat en paal -de handen dichtknijpen. De Enk-ploeg zag ONT, dat wel won, tot een punt naderen. Grijpskerk blijft daardoor in gevaar.

GRIJPSKERK-VVI 0-0; Scheidsrechter: Kamstra; Gele kaart: Lieuwe Boonstra, Danny Khoenkhoen (beiden Grijpskerk); Toeschouwers: 100

OPSTELLING GRIJPSKERK: Stephan Douma, Jan Martin Huitema, Wiebe Loonstra, Jan-Jacob Posthumus, Rene Tillema, Cedric Eeuwema, Lieuwe Boonstra, Danny Khoenkhoen, Bernard Steenbergen, Erik Lourens, Teie van der Hoek (60. Madhat Aldjejab)

STER VAN HET VELD: STEPHAN DOUMA (GRIJPSKERK). De doelwachter moest de hele wedstrijd geconcentreerd zijn en reageerde attent op de gevaarlijke tegenstoten van VVI. Twee keer stond hij aan de grond genageld, maar verrichtte ook enkele cruciale reddingen. De 0-0 kan dan ook zeker op zijn conto worden geschreven.

OPVALLEND: Het kunstgrasveld van Grijpskerk lijkt een biljartlaken, maar is kwetsbaar. Op de website staat een heel reglement, getiteld de ‘tien speelplezierigheden’. ‘Verontreinigingen zijn funest. Zwerfvuil, bladeren en takjes, maar ook mos zorgen ervoor dat de bovenlaag aan elkaar klontert. De harde laag leidt tot gladheid’. En dan regel 1: ‘Het veld is uitsluitend toegankelijk voor spelers, begeleiders, grens-en scheidsrechter. Honden, andere dieren en of vee (?!) mogen dus niet binnen het hek komen’.