Klussers en verwenners gezocht

0
353

NL Doet mobiliseert mensen met de behoefte om ‘iets te doen’

REGIO – Veel mensen doen graag eens een keer iets voor een ander, maar hebben de tijd of energie niet voor een vaste functie binnen een vrijwilligersorganisatie. Uit dat idee ontstond NL Doet, de grootste vrijwilligersactie die Nederland kent. Een weekend in het jaar kunnen verenigingen, stichtingen en organisaties hun klus aanbieden voor vrijwilligers. Dit jaar valt NL Doet in het weekend van 15 en 16 maart. De vrijwilligers op hun beurt kiezen een klus die hen aanspreekt en zetten zich daar samen met andere vrijwilligers voor in. Het mes snijdt aan twee kanten. De organisaties krijgen klussen gedaan waar anders moeilijk vrijwilligers voor zijn te vinden, en de vrijwilligers houden er een leuke dag en een goed gevoel aan over.

In de regio Noordoost Friesland worden veel verschillende klussen aangeboden. Wie kijkt op de website van NL Doet ziet dat er veel opknapwerkzaamheden worden aangeboden. Tussen al die bouwwerkzaamheden zijn er ook ‘klussen’ voor mensen die liever sociaal vrijwilligerswerk willen doen. In Bennemastate in Hardegarijp wordt op 15 maart een verwenmiddag voor de bewoners gehouden. De bewoners van het verzorgingstehuis kunnen hun handen, haar en gezicht laten verzorgen. Petra Brander en Annemarie Althuis organiseren deze middag. ‘Vorig jaar hebben we ook tijdens NL Doet een verwenmiddag geregeld voor onze bewoners. Tijdens deze middag is er ruimte voor individuele aandacht voor de mensen. De mensen kunnen even hun verhaal kwijt. Er onstaat echt persoonlijk contact. Als afsluiting is er een high tea voor de vrijwilligers en de bewoners. Een feestelijke afsluiting!’ Vorig jaar kon Bennemastate rekenen op ongeveer tien vrijwilligers, waarvan een aantal leden van de gemeenteraad.

Inmiddels heeft Bennemastate voldoende vrijwilligers om de verwenmiddag door te laten gaan.

Ook in het verzorgingshuis de Skûle in Metslawier zijn een hoop vrijwilligers nodig. De bewoners van de Skûle kunnen klussen aandragen die normaalweg snel blijven liggen. ‘In verzorgingshuizen gaat het financieel steeds minder waardoor klussen als kasten uitnemen of koper poetsen geen prioriteit krijgt. Wij zagen NL Doet als een fantastische mogelijkheid om de bewoners hier eens in te kunnen voorzien.’ In de Skûle vindt NL Doet vrijdag en zaterdag de hele dag plaats, zodat er zoveel mogelijk klussen aangepakt kunnen worden. Inmiddels zijn er al tweeëntwintig aanmeldingen, maar Annie Plantinga van de activiteitenbegeleiding hoopt op vijfenzestig. ‘We willen graag dat alle klussen die aangedragen worden door de bewoners uitgevoerd kunnen worden. Maar daarnaast is er ook in de gemeenschappelijke ruimtes genoeg te doen.’ Het is voor het eerst dat de Skûle meedoet met NL Doet, maar men is nu al verrast over de inzet. ‘We kregen een telefoontje van een bedrijf uit de buurt dat zij graag hun medewerkers in wilden zetten, dat is toch fantastisch?’

Christelijke Brassband Excelsior uit Veenwoudsterwal hoopt tijdens NL Doet een flinke slag te kunnen slaan in het repetitiegebouw in Noordbergum. Dit oude schoolgebouw uit 1909 is in slechte staat en vanwege het zeer beperkte budget van de vereniging is het moeilijk om te voorzien in het onderhoud. ‘Er moet een hoop gebeuren. Het schilderwerk binnen moet gedaan worden, de kozijnen moeten geschilderd worden en aan het plafond moet gewerkt worden vanwege een doorgezakte schoorsteen. NL Doet is voor ons een mooie gelegenheid om samen de schouders er onder te kunnen zetten. We kunnen alle hulp gebruiken. Maar alleen vrijwilligerswerk hebben we niet genoeg aan. Er zijn werkzaamheden waar specifieke bedrijven voor nodig zijn. Voor het houtrot moeten we een bedrijf inhuren. We zijn druk bezig met het aanschrijven van mogelijke sponsoren. Want als muziekvereniging besteden we elk dubbeltje dat we hebben natuurlijk het liefst in muziek en niet in het gebouw.’ Ilse Ytsma hoopt op zo’n dertig vrijwilligers voor tijdens NL Doet. Momenteel zijn er twaalf aanmeldingen voor hulp. Daarnaast zullen er een aantal leden van de CDA-fractie hun medewerking verlenen tijdens NL Doet. Daarbij heeft Excelsior een toezegging gekregen van het Oranjefonds voor een financiële bijdrage.