‘Online pesten is nog net even wat erger’

0
123

DOKKUM – Tim Ribberink, een naam die voorheen niemand iets zei, maar die tegenwoordig symbool staat voor het leed dat veroorzaakt wordt door pesten. Korte tijd geleden werd de rouwadvertentie van de jonge jongen wereldnieuws omdat zij ouders de afscheidsbrief van Tim in de advertentie verwerkt hadden. Daarnaast een foto van Tim. Hij keek je lachend aan vanaf het krantenpapier. Onder die lach ging een hoop ellende schuil.

Dat pesten van alle tijden is dat weet men. Wie kan zich niet een klasgenoot herinneren die vaak buitengesloten werd, uitgelachen werd vanwege een beugel of een paar kilo’s teveel of die opgewacht werd na schooltijd om een flink pak slaag te krijgen? De slachtoffers worden angstig, presteren onder hun eigen kunnen en durven niet meer naar school. Op langere termijn zijn er ook signalen zichtbaar. Mensen die in hun jongere jaren gepest zijn kunnen moeite hebben met het aangaan van sociale contacten, het vertrouwen van mensen en kunnen onrustig raken in hun werk waardoor zij het niet lang uithouden bij dezelfde werkgever. Om maar een paar mogelijke gevolgen te noemen.

Waar er vroeger aan haren getrokken werd en men met de kop in de wc werd geduwd, is er de laatste jaren een zorgelijke ontwikkeling in het pestgedrag. Het cyberpesten is enorm in opkomst en maakt dat het pesten voor scholen, ouders en hulpverleners moeilijker te herkennen is.

Op het Dockinga College, op de onderbouw van de VMBO – VAKschool, werd woensdagavond een ouderavond gehouden over cyberpesten. Twee rechercheurs van de zedenpolitie verleenden hierbij hun medewerking. In hun werk komen zij vaak zaken tegen die overlapping hebben met cyberpesten.

Volgens de beide zedenrechercheurs hebben ouders van puberkinderen (én jonger) vaak lang geen idee van wat hun kind tegenkomt op het internet. ‘Vaak vragen ouders aan hun kinderen hoe het op school was of op de voetbalclub, maar hoe vaak vraagt u uw kind ‘Hoe was het vandaag op internet?’ Dat zou helemaal niet zo’n rare vraag moeten zijn,’ aldus een van de rechercheurs.

De opkomst voor de avond was matig. De aanwezige ouders daarentegen waren uitermate geïnteresseerd in wat voor gevaren er op het internet op de loer lagen en wat zij nou konden doen om hun kinderen hier tegen te beschermen. Een aantal ouders gaf aan het moeilijk te vinden te herkennen wanneer er iets mis gaat.

De aanwezige rechercheurs waarschuwden vooraf dat zij een negatief verhaal zouden vertellen. ‘We gaan vanavond uit van het ergste geval wat uw kind tegen kan komen.’

Pesten via internet is volgens de beide rechercheurs nog net even een tikje erger dan fysiek pesten. ‘Als je op school al de hele dag getreiterd wordt, dan wil je dat je thuis een veilige omgeving is. Als de pesters dan ook online in je leven komen, dan maakt dat dat je nergens meer veilig bent. Daarnaast zijn kwetsbare kinderen die al gepest worden vaak een makkelijke prooi voor anonieme pesters of andere mensen met verkeerde bedoelingen.’

De rechercheurs sneden het belang van het aanpakken van pesten nog maar eens aan. ‘Het is een feit dat veel kinderen die gepest zijn later zelf gaan pesten. Voor hen is die drempel door het internet kleiner geworden. Daarnaast zijn de exacte cijfers niet bekend, maar veel van de gepeste kinderen denken aan zelfmoord. Sommigen voeren dit zelfs uit.’