‘Open de Toekomst’ dingt mee naar de titel van Kroonappel

0
140
Open de Toekomst Opende

OPENDE – Basisschool Het Kompas in Opende gaat op een wel heel bijzondere manier afscheid nemen van het oude schoolgebouw. Met het toneelstuk ‘Open de toekomst’ wordt er een mooie afsluiting van een periode met ruimte voor de toekomst gecreëerd. Uniek is dat zoveel mogelijk door de kinderen zelf wordt gedaan. Initiatiefnemer Theaterstichting Klaver8 vindt het project zo bijzonder dat zij het aangemeld heeft als Kroonappel van het Oranjefonds.

“Het zou natuurlijk het allermooiste zijn als álle kinderen van de school een rol speelt in het theaterstuk”, vertelt Joske Klaver van de theaterstichting, “maar niet iedereen wil. Door verschillende groepen in te delen, die zich met verschillende dingen bezig houden, proberen we wel iedereen bij ‘Open de toekomst’ te betrekken, zodat uiteindelijk alle leerlingen iets hebben gedaan.” De kinderen pakken zelf alles op wat erbij zo’n toneelvoorstelling komt kijken. “De groep techniek is bezig op het toneel tijdens de voorstelling en zich achter de knoppen van licht en geluid. De theatergroep staat op het toneel, de muziekgroep heeft nog altijd plek en de multimedia groep heeft inmiddels al een eigen Facebook-pagina opgezet. De kinderen van het gastheerschap ontwikkelen de kaartjes en posters en zullen straks de mensen naar hun plek brengen.” Nog krap twee maanden en het is zover. Op 25 en 26 april zal De Kompas schitteren op het toneel van het BaronTheater.

Misschien krijgt deze avond wel wat extra glans. Na twee stemrondes is er een landelijke verkiezingsdag op 18 april waarop ‘Open de toekomst’, als het project zover komt, het enorme bedrag van 50.000 euro zou kunnen winnen. “Wij vinden het project in elk geval uniek, omdat het zoveel mogelijk door de kinderen gedaan wordt. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat het werkt”, zegt Joske vol overtuiging. “Naast basisvaardigheden als taal en lezen moeten kinderen leren dat ze nog meer talenten hebben en wat die zijn. Leuk is dat kinderen vaak eerst denken: ‘dat kan ik niet’, maar toch langzaamaan het wel leuk vinden en uiteindelijk helemaal loskomen. Ze ontdekken dingen van zichzelf die ze niet voor mogelijk hadden gehouden.”

Enthousiast wordt er nu gewerkt aan de voorstelling. “De kinderen spelen lekker vrijuit en repeteren nu nog in groepen verdeeld in onder- en bovenbouw doet mee. Straks gaan ze samen, dan komt de muziek erbij en uiteindelijk staat er een voorstelling.”

In het weekend van 15, 16 en 17 maart kan iedereen via www.kroonappels.nl stemmen op ‘Open de Toekomst’. Zoek daarvoor initiatieven in de gemeente Grootegast, onder de categorie Jeugd. Aanmelden voor een kroonappel kan nog tot en met vrijdag 8 maart. In mei reiken Willem-Alexander en Màxima op Paleis Noordeinde aan de drie winnaars (in de categorie ‘jeugd’, ‘buurt’ en ‘helpende hand’) de prijzen uit.