Piet Adema beoogd voorzitter ChristenUnie

0
163

REGIO – Als er zich geen tegenkandidaten melden, wordt Piet Adema de nieuwe landelijke voorzitter van de ChristenUnie. De voormalig burgervader van Achtkarspelen en gedeputeerde is door het bestuur voorgedragen. Adema heeft grootste plannen met de partij. Zo wil hij lijstrekkersverkiezingen mogelijk maken als er nieuwe leiders gekozen moeten worden. Kiezers moeten zo meer bij de partij betrokken worden.

De telefoon stond afgelopen vrijdag roodgloeiend bij de bestuurder. Ook op Twitter lieten velen zich positief uit over de voordracht. “Als je leest wat er gezegd wordt, dan word je daar wel een beetje stil van,” zegt hij. “André Rouvoet heeft gezegd dat hij hoge verwachtingen heeft en ook is er steun van Arie Slob. Het is allemaal heel bijzonder.”

Als Adema gekozen wordt wil hij enkele zaken veranderen binnen de partij. Het voornaamste is dat hij lijsttrekkersverkiezingen mogelijk wil maken. Niet bij iedere verkiezingsronde, maar alleen als er een vacature is. “Soms komt het voor in gemeenten dat er twee kandidaten zijn. Voor de democratie is het dan mooi als zij het tegen elkaar op kunnen nemen. Lokaal val je daar ook mee op en zo kun je jezelf in de kijker spelen. We moeten daar niet te benauwd voor zijn.”

Taferelen zoals die bij GroenLinks plaatsvonden tussen Jolande Sap en Tofik Dibi verwacht hij niet. “Jolande Sap was toen zitten partijleider. Er was toen geen vacature. De kandidaatstelling van Dibi voelde een beetje als een motie van wantrouwen. Stel je voor dat zoiets bij Arie Slob zou voorkomen, daar moet ik niet aan denken. Hij doet hartstikke goed werk in de Kamer en dan is er helemaal geen behoefte aan verkiezingen. Ooit zal Arie wel stoppen en dan kunnen meerdere mensen zich kandidaat stellen. Het zou goed zijn als mensen dan wat te kiezen hebben.”

Daarnaast wil Adema het aantal zetels omhoog hebben. “Als ik kijk naar de EO, dan hebben zij 400.000 leden. Wij hebben 280.000 stemmers. We kunnen dus nog zo twee zetels bij leden van EO weghalen.” Volgens Adema voelt zijn partij een nauw verwantschap met de omroep. “Het is niet zo dat zij onze spreekbuis zijn. Ieder heeft zijn eigen rol, maar als de EO in het publieke bestel tegen problemen aanloopt willen we er wel voor hun zijn.”