Trija Fleer – Niks

0
1455
zuidhorn vr m hamer mw niks

Voorzitter van Voedselbank Grootegast-Marum

“Als mensen in de problemen komen, of het je nou overkomt of je eigen schuld is, is het zo belangrijk jezelf weer op de rails te krijgen en dan komt eten en drinken op de eerste plaats. Uit mijn jarenlange ervaring in de hulpverlening weet ik, dat er ontzettend veel plannen worden gemaakt, reïntegratieplannen of noem het maar op, en die zijn belangrijk, maar als je dan hoort dat er geen babyvoeding in huis is; waar hebben we het dan over? Daarom is het een bewuste keuze om als voorzitter van de Voedselbank Grootegast-Marum op te treden. Ik vind dat ik niet kan weigeren. Wij verlenen noodhulp en als mensen zeggen: ‘ik ben er op tegen’, dan denk ik: ‘ja, ik ook’. Maar het feit ligt er, dat mensen zo in de problemen komen, dat ze niet eens meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.

Zelf stap ik in een rijdende trein. Een aantal initiatiefnemers vanuit de kerk, de politiek en onder andere De Zijlen hebben zich erin verdiept en hadden het idee dat ze soms bij mensen kwamen met problemen, waar gewoon echt geen eten in huis was. Ze hebben de koppen bij elkaar gestoken en een aantal gemeentes hebben besloten dit initiatief te ondersteunen. Er is een bestuur samengesteld en de afgelopen weken hebben we ongeveer vijftien locaties bezocht. Daarover willen we nu snel een besluit nemen en verder zijn we druk bezig met het opzetten van de organisatie en de structuur. Hoeveel aanvragen we gaan krijgen weten we nog niet. Wel weten we van mensen die tot nu toe een beroep op de omliggende voedselbanken hebben gedaan en hebben we aantallen vanuit de hulpverlening, waardoor we er vanuit gaan dat er gemiddeld tachtig pakketten verstrekt gaan worden. We hechten daarbij enorm aan privacy en willen ons richten op gezond voedsel met de schijf van vijf als basis. Vooral behoefte is er nu aan aan donateurs. Mensen die voedsel doneren of bedrijven die bedragen willen doneren. Wie hieraan wil bijdragen kan mailen naar voedselbankgrootegastmarum@gmail.com.

Zelf ben ik enorm geschrokken. Wat me extra aangrijpt, zijn de kinderen die in de problemen meegesleept worden. Wist je dat van gemiddeld dertig kinderen, zeg maar een schoolklas, drie daarvan geen warme maaltijd per dag krijgen en thuis komen in een onverwarmd huis? Dan praat ik niet over feestjes of sport, ook heel erg als je als kind daar niet aan mee kan doen, maar over essentiële levensbehoeften.”