Zuidhorn (za) en Grootegast halen uit; eindelijk zege Opende

0
893

STREEK – Eindelijk weer een volledig programma. Zuidhorn en Grootegast hadden honger naar de bal en haalden hard uit. Zuidhorn (6-1) en Fc Grootegast verpulverde Mamio: 3-8. In de tweede klasse deelde Grijpskerk de punten met VVI (zie verslag elders). Aduard 2000 kwam niet langs ONR: 1-1. Opende won weer eens: 3-1 tegen Gronitas. OKVC hield de schade beperkt tegen Appingedam: 4-0 verlies. FC LEO verloor in de laatste minuut van Groen-Geel: 0-1.

ADUARD 2000 dat vorige week nipt verloor van CSVH, kwam zaterdag niet verder dan 1-1 tegen ONR. Trainer Rob Vliek was dan ook niet tevreden. "We hebben onszelf niet beloond. Kort na rust kregen we drie opgelegde kansen, maar die hebben we niet benut. We hadden een mooie stap kunnen maken". Aduard moest het doen zonder Eltjo Velting, de belangrijke speler bij de paars-witten. Aduard kwam met 1-0 voor via Matthijs van Beusekom. Vliek vond wel dat Aduard twee keer ongelukkig wegkwam door beslissingen van de scheidsrechter. "Eerst werd een speler van Aduard zwaar getackeld, waar de leidsman verzuimde rood te geven. Bij de 1-1 werd Van Beusekom neergelegd, waardoor Aduard ‘niet goed stond’. FC LEO ging sneu ten onder tegen Groen Geel. In blessuretijd gingen de groen-gelen met de drie punten aan de haal. LEO verkocht de huid zo duur mogelijk tegen de kampioenskandidaat. En dat zonder zeven basisspelers, waaronder topscorer Rowan Rozema en belangrijkste pion Stan Buikema. Beide 17-jarigen, Justin Poort en Mark van der Klei, waren goede vervangers. LEO miste in de eerste helft drie 100 procent-kansen. In het tweede deel waren de Leensters beter, maar in de slotfase drukten de stadjers LEO naar achteren en scoorden in de kluts de winnende. OPENDE won sinds 27 oktober (!)- weer eens. Op het eigen ‘Olde Wierden’ werd Gronitas verslagen. Opende moest opboksen tegen spelers die op Hoofdklasseniveau gespeeld hebben. "Ik heb ze aangespoord ga het duel aan, want daar hebben ze een hekel aan", wist Wierd Kuipers. Opende kwam op 1-0 en doordat de bezoekers verzuimden de gelijkmaker te maken gingen de Peendermantsjes de rust in met een voorsprong. Het venijn zat in de staart. Na de 2-0 kwamen de gasten toch nog terug en scoorden de aansluitingstreffer. In de tegenaanval bracht Opende- dat veel strijd en beleving toonde- de eindstand op 3-1. In de stand is Opende een paar plaatsen geklommen. Het verschil tussen zes ploegen in de staart van de ranglijst is uiterst klein, het verschil in wedstrijden geeft nog een vertekend beeld. FC GROOTEGAST maakte korte metten met Mamio (3-8), al zag het daar in het begin niet naar uit. Het eerste half uur had Grootegast het erg lastig met het voorin beweeglijke Mamio. Vlak voor rust kreeg Bert Zimmerman van Mamio rood en na rust volgde een tweede rode kaart. Grootegast hield het hoofd koel in de tumultueuze wedstrijd en scoorde er lustig op los. Mede dankzij drie voltreffers van zowel Ite Hoolsema en Tim Veenstra werd het 3-8. OKVC moest zoals verwacht haar meerdere erkennen in kampioensploeg Appingedam. Het was bepaald geen lekker begin in ‘Dam’ voor de Oldehover formatie. Al na een half uur stond het 3-0 en dreigde een monsterscore. In de tweede helft zorgden de ingevallen A-junioren Jasper Jemmink en Sander de Boer voor een beter OKVC, dat zich knap herstelde en pas in de een na laatste minuut nog een doelpunt toestond: 4-0. De trein ZUIDHORN dendert door. Ook Boerakker werd aan de kant gezet. "Nee, de trein stopt nog niet in Zuidhorn", omschreef Martin Lobers, die het woord kampioenschap nu wel durft uit te spreken. Liefst honderdvijftig toeschouwers zagen dat de enige spits van Boerakker aan banden werd gelegd door Laurens Bloem. Voorin werd met scherp geschoten. Chris Sikkema (twee keer), Kevin Postma, Ronnie Spijkerman, een eigen doelpunt en een ‘superstift’ van Peter Janse bepaalden de eindstand op 6-1. Man van de wedstrijd was verrassend genoeg doelman Marius Travaille die in de beginfase Boerakker van score afhield. Door het verlies van Stedum is de Zuidhorner trein op het juiste spoor, het kampioensspoor. In de Vijfde Klasse C omzeilde DE LAUWERS de lastige klip ODV. De Warfstermolen-ploeg won met 1-2. Door het verlies van Harkema Opeinde staat de blauw-witte ploeg nog maar twee punten achter de nummer drie. Staartploeg NIEKERK deed het verdienstelijk en ging slechts met 1-0 ten onder bij koploper Eastermar. In 5E stelde VVSV’09 teleur door met 2-1 te verliezen bij TEO. De kobaltblauwen zijn daardoor de aansluiting met de subtop verloren. NIEKERK ontving FC Lewenborg. Het was een slechte wedstrijd die in balans was. Na een kwartier- na de 1-0- moesten beide ploegen met tien man verder doordat Cornelis Hooghiemster en een speler van Lewenborg het met elkaar aan de stok kregen. In de tweede helft kansen over en weer, waarbij Niekerk paal en lat raakte. De twee kansen van Lewenborg gingen er wel in. ZUIDHORN leed een ‘vervelende’ nederlaag bij Hunsingo. Door een foute beslissing van de scheidsrechter die de 3-1 goedkeurde terwijl er een overtreding aan vooraf ging betekende de nekslag voor Zuidhorn dat verreweg de betere was. Het werd uiteindelijk 4-2. Lichtpuntje bij de vierde nederlaag (Zuidhorn is gezakt naar plaats vier) was A-junior Kai Bellink die leek alsof hij al tien jaar in het eerste speelde. KLOOSTERBUREN verloor op eigen terrein met 1-6 van kampioenskandidaat Siddeburen. "We hadden niks te vertellen. Ze waren twee klassen beter. Wij missen te veel spelers, dat kunnen we op dit niveau niet opvangen. Wij moeten de punten halen van andere clubs", was leider Hans Bolt klip en klaar. GVB was ook vrij kansloos tegen Haulerwijk. De gasten namen na vijf minuten al een 0-2 voorsprong. "En dan ben je kansloos", vond ook Sjoerd Visser van de technische staf. GVB had het aan doelman Stefan Smit te danken dat er geen dubbele cijfers op het bord kwamen.