Aduard in shock na dood echtpaar Westra

0
1384
groningen moord hoendiep 1

ADUARD/GRONINGEN – De inwoners van Aduard zijn verbijsterd na de plotselinge dood van het echtpaar Westra uit het dorp. Het duo, dat door buurtbewoners wordt omschreven als aardig en zorgzaam, werd afgelopen week dood gevonden in het Hoendiep bij Groningen. Naar verluidt was het echtpaar afgereisd naar de stad om hun boot te verkopen. De mogelijke dader zit nog steeds vast.

Het is dinsdagnacht als een grote groep agenten op zoek gaat naar het echtpaar. Even daarvoor zijn ze als vermist opgegeven door hun familieleden. Rond half twee in de nacht wordt vanuit de Meldkamer Noord Nederland een Tweet de wereld ingestuurd. In het bericht wordt opgeroepen uit te kijken naar het schip Miolo uit Groningen. Bij het aantreffen wordt verzocht 112 te bellen.

Ruim een uur later komt het bericht dat het schip is aangetroffen. Van het echtpaar van 68 en 70 jaar is op dat moment nog geen spoor te bekennen. Een politiehelikopter helpt met zoeken vanuit de lucht. Net als een groep ME’ers. Rond half negen komt het bericht binnen dat de vrouw gevonden is. In de middag zal de vondst van de man volgen. Het schip is in de tussentijd uit het water getild en gaat voor technisch onderzoek mee.

In Aduard wordt dan duidelijk om welke familie het gaat. De politie heeft de woning van het echtpaar afgezet en is op zoek naar sporen. Een paar nieuwsgierige buurtbewoners lopen heen en weer door de straat, smachtend naar informatie. Die komt pas de volgende dag als Sjeffie R. opgepakt wordt. De 40-jarige vader van twee kinderen, zonder vaste woon- of verblijfplaats, wordt ervan verdacht het echtpaar vermoord te hebben.

De moord is dan al het gesprek van de dag op straat. Inwoners beschrijven het echtpaar als ‘normaal’. Iedere zondag zaten ze vooraan in de kerk en meerdere keren per dag liepen ze met hun hond een rondje door het dorp. Die hond wordt nu opgevangen door buurtbewoners. Eentje vertelt dat de hond regelmatig terugloopt naar het huis, op zoek naar zijn baasjes.

Twee dagen later wordt Sjeffie R. voorgeleid bij de rechter-commissaris en wordt besloten dat hij langer vast blijft zitten. Het is dezelfde dag waarop in de avond in het dorp een bewonersbijeenkomst georganiseerd wordt. Burgemeester Bert Swart vertelt na afloop: “Het was een gemoedelijke avond, waarbij de mensen de gelegenheid kregen om samen koffie te drinken en over de gebeurtenissen te praten.” De burgervader schat dat een kleine 100 dorpsbewoners hiervan gebruik gemaakt hebben. “De familie stond goed bekend in het dorp. Daarom komt het voor veel mensen ook als een shock dat juist zij hier slachtoffer van geworden zijn. Dit mag gewoon niet gebeuren.” De verdachte in de moordzaak heeft nog niet bekend.