De Fleremaheerd is een plek om blij te zijn

0
265

SEBALDEBUREN – Officieel is het Sebaldeburen, maar dit bijzondere plekje waar de Fleremaheerd huist, tikt Lutjegast aan. Buig af in een bocht aan de Westerzand om uit te komen bij een eeuwenoude boerderij waar men kan genieten van natuur, kunst en cultuur. Waarvoor je ook hier terecht komt, één ding staat voorop. “Schoonheid of kunst mag je delen, want daar wordt je gelukkig van”. Het is hét motto van eigenaar Trija Fleer-Niks. Dit is een plek om blij te zijn.

Trija en haar man Koos kochten deze bijzondere boerderij in 2001. Zelf woonde het echtpaar in Lutjegast en reden ze dus menigmaal langs deze plek aan de Westerzand. De boerderij hebben zij volledig gerestaureerd. Het voorhuis, wat altijd bestond uit twee te verhuren appartementen, wordt sinds een jaar bewoond door hun zoon en is een plek waar de geschiedenis nog goed zichtbaar is. Balkenplafonds, een badkamer in een bedstee en originele plavuizen op de vloer; het geheel ademt veel sfeer uit. Boven de kachel een wand met tegeltjes, waarvan de enige die nog origineel bij het huis hoort, de leeftijd van deze boerderij verraadt. “De tekening met tulpen verwijst naar de tulpengekte in de 16e eeuw”, vertelt Trija. “We weten dat de boerderij minstens uit 1600 komt hierdoor, maar deze plek zelf is al veel ouder bewoond.” Ze kent de geschiedenis door en door. “Dit zijn nog kloostermoppen van de Kuzemerklooster; de Mariapoort. Hier hebben heel wat meisjes aan staan huilen.”

Plannen had het echtpaar direct genoeg met de boerderij. Voorop stond daarbij de kunst. “Ik ben zelf ook altijd met kunst bezig geweest. Op mijn vijfde kreeg ik al een schildersdoos van Sinterklaas. Ik weet nog dat ik heel verbaasd was; iedereen kreeg een pop, ik die schildersdoos.” Naast haar studie sociologie rondde Trija ook de opleiding handvaardigheid af. “Twee hele verschillende dingen, maar dat is hoe het in mijn leven is. Ik vind het leuk in de maatschappij te staan en met intellectuele uitdagingen bezig te zijn, maar dan vooral om dit te combineren met een hele andere kant. Ik denk dat je het ook nodig hebt om ernaast hele andere dingen te doen.”

Water en zee zijn onderwerpen die telkens in het figuratieve werk van Trija terugkomen. Daarnaast zijn de expressieve kleuren heel kenmerkend. “Elk schilderij denk ik: ‘nu maak ik eens iets heel sombers’, maar dat lukt nooit”, lacht Trija. Vroeger exposeerde ze nooit haar eigen werk in de galerie, tegenwoordig juist bijna alleen maar. Kunst te delen is van groot belang voor Trija. “Ik heb altijd de spreuk in mijn agenda staan: ‘schoonheid of kunst mag je delen, want daar wordt je gelukkig van’. Kunst geeft troost en het beoefenen ervan geeft je handvaten om het leven beter aan te kunnen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het is niet voor niets dat mensen die bijvoorbeeld depressief zijn er zoveel baat bij hebben om kunst te beoefenen.”

Het mag duidelijk zijn, kunst is het belangrijkste op de Fleremaheerd. Naast de galerie waarin kunst te bewonderen is, kan men hier regelmatig terecht voor workshops schilderen, tekenen en beeldhouwen. “De essentie van alles wat we hier doen is het realistische en ambachtelijke werken. Je komt hier om wat te leren. ‘Hoe zit het met die kwast of die beitel’. Het is niet zo dat je één keer komt beeldhouwen en je hebt een beeld. Wij hebben net zes zaterdagen geploeterd en er gaat één iemand met een beeld naar huis.” Zelf doet Trija ook nog regelmatig mee aan de lessen, die ze het liefst buiten organiseert. “Uitgeleerd? Nee, dat zou je denken, maar als het je passie is, dan ben je nooit klaar ermee. Weet je, mijn kinderen zeiden laatst iets wat het het allerbeste verwoordt: ‘als mama schildert, dan is ze het meest blij’.

Meer informatie? Zie www.fleremaheerd of leg contact met Trija via 0594-612330, info@fleremaheerd.nl of trijaniks@planet.nl.