De Man net de Hamer – Bauke Visser

0
180
DSK_STRK-p05

Voorzitter Stichting Lauwersmeermars

“De laatste Lauwersmeermars is georganiseerd in 2007. Deze wandeltocht werd altijd georganiseerd vanuit de Willem Lodewijkkazerne door meneer Spijker, die zelf een wandelgek was. Toen hij met pensioen ging, werd hij opgevolgd door iemand die niks met het wandelen had en toen bloedde de tocht al snel dood. Zelf ben ik ook een echte wandelgek, ik heb zes keer meegedaan aan de Lauwersmeermars en liep te denken om de mars weer nieuw leven in te blazen. Zo loop je met je gedachten door Zoutkamp: ‘zou het niet wat zijn om Zoutkamp en Lauwersmeer nog meer op de kaart te zetten’, en al snel kreeg ik bijval. Eerst wilden we vorig jaar al van start gaan, maar het is belangrijk dat het organisatorisch goed in elkaar zit. Als je alles goed in de hand hebt en er een goed draaiboek ligt, kan je een volgend jaar gewoon uitbouwen. De Lauwersmeermars begon als een fiets- en wandeltocht, maar al snel kwam men erachter dat dat niet strookte op één weg, dus uiteindelijk konden deelnemers 40 of 65 kilometer wandelen. Daar hebben wij weer voor gekozen. De start is bij de Sloepenloods in Zoutkamp, om 5.00 uur voor de 65 kilometer en om 8.00 uur voor de 40 kilometer. De 65 kilometerroute voert richting Niekerk, Ulrum, terug naar Zoutkamp, naar het Lauwersmeer en dan richting de Friese kant, de 40 kilometerroute voert strak om het Lauwersmeer heen. Zowel Staatsbosbeheer als het Nationaal Park Lauwersmeer werken mee aan de mars en willen de deelnemers aan de Friese kant wat vertellen over het park en bijvoorbeeld de dieren die hier leven. Als de wandelaars terug in Zoutkamp komen, worden ze getrakteerd. We hopen dat het een feestelijke gelegenheid wordt; er staat een dweilorkest, er zijn garnalenpellers en visbakkers van het Visserijmuseum en een aantal schepen liggen in de haven. De Lauwersmeermars vindt plaats op 27 april en inschrijven kan tot 20 april via de website www.lauwersmeermars.nl, waarop ook alle informatie te vinden is. Wat ik zelf mooi vind aan het wandelen? Je kan alles goed zien; de natuur, hazen die voorbij rennen, reeën in het land. Ik mag graag ’s morgens vroeg wandelen, als de natuur ontwaakt en de zon opkomt.”