FC Grootegast beslist titanenstrijd na rust

0
165
grootegast voetbal

‘Daar komen de schutters’

DOEZUM/GROOTEGAST – FC Grootegast nam revanche voor de ‘onterecht’ verloren partij in Godlinze. Het moest van ver komen bij Fc Grootegast. De zege kwam letterlijk van ver. Twee afstandsschoten in de tweede helft velden Godlinze op het loodzware terrein.

Grootegast had het lastig. Met het veld, zichzelf en Godlinze dat op voorsprong kwam door een verrassende achterwaartse kopbal van Yunus Ciftcy in de korte hoek. Doelman Theo van der Meer stond aan de grond genageld. Niet ver van het rustsignaal waagde Rick Buma een schot van afstand. De bal sloeg als een granaat onderkant lat in: 1-1. Een kwartier voor tijd had ook Stefan Krijthe iets moois in gedachten en liet de Godlinze-keeper voor de tweede keer verbouwereerd achter. Opnieuw verdween de bal via de onderkant lat in de ‘rechthoek’. De technische staf van de thuisclub raakte buiten zinnen. De ontlading was begrijpelijk. Even daarvoor kwam heel Grootegast met de schrik vrij na een rake kopstoot van dichtbij van de Godlinzer spits luisterend naar de naam Deriksson dos Conceicao Santos. De parade van doelman Theo van der Meer, die niet altijd bekend staat om zijn betrouwbaarheid, was van grote klasse. Van der Meer kon vandaag toch al op geen fout worden betrapt. Grootegast had het lastig met de behendige ‘buitenlandse’ spelers (met Holwierde-achtergrond- van Godlinze. Met name in de eerste helft. De gastheren kwamen zelf maar moeilijk op gang. Al was het spel van beide kanten niet veel soeps; er viel weinig lijn in te bespeuren. Godlinze roeide vooral naar voren, op goed geluk naar de beweeglijke spitsen. De ploeg van Marcel Poll sloeg het middenveld ook veelvuldig over. Of zoals Poll het noemde: "We spelen met twee linies, de voor en achterhoede". Uit een hoekschop viel de 0-1. Grootegast beantwoordde met een harde lage schuiver van Tim Veenstra, die keeper Robbin Kuipers niet klem kon krijgen. Een minuut later volgde de dreun van Buma, wat de gelijkmaker opleverde. Het was dan ook de wedstrijd van sporadische en vooral verrassende momenten. Op slag van rust gaf Rick van Dellen- na een mooie sleepbeweging de achterlijn halend- een voorzet bij de tweede paal. Buma schoot weer op het doel, ogenschijnlijk ongevaarlijk, maar weer was de keeper de bal niet meester. Na een gelijkopgaande eerste deel trok de thuisclub de wedstrijd naar zich toe. Wederom was het Van Dellen, die uithaalde. De bal vloog richting uiterste hoek. Dit keer ranselde de Godlinzer goalie de bal knap weg. Het was overigens het gevolg van een geweldige aanval, van achteruit, met één keer raken. Het zware veld eiste zijn tol. Door de vele glijpartijen en onschuldige botsingen moesten de verzorgers vol aan de bak, waardoor het spel continu stil lag. De wedstrijd leefde op met de knallende kopstoot van Santos, die uit een verre voorzet kon inkoppen. Dan weer een pegel van Dellen, na voorbereidend werk van Stefan Krijthe die op de solotoer ging en goed de zijkant benutte, waarna een voorzet volgde. Krijthe had het op zijn heupen en ging nog eens op avontuur. De verdediger werd geen strobreed in de weg gelegd, bedacht zich geen seconde en verschalkte Kuipers wederom. De groen-witten hadden de wedstrijd in handen, begonnen ook beter te combineren, terwijl het vreemdelingenlegioen uit Noord-Groningen geen bres kon slaan in de hechte verdediging, onder leiding van ‘wolkenkrabber’ Ronald Horinga die de luchtoorlog glansrijk won. Grootegast zat bovendien fel op de huid van de bezoekers, die daardoor nauwelijks kansen kregen. Ook onder een intimiderend Godlinze bleef Grootegast koel. De laatste troef was mister Godlinze, tevens sponsor, Renato Santenera. De 42-jarige zoon van de Italiaanse ‘marmerkoning van Godlinze’- wist het duel ook niet te beïnvloeden. De al vroeg ingevallen Herman Veens- in de ploeg voor de geblesseerd geraakte Roelof Brouwer- kwam nog eens op via de zijkant, gaf de voorzet op maat, die door Tim Veenstra hard en zuiver in het doel werd geschoten: 3-1. Al met al op basis van de tweede helft een dikverdiende overwinning van ‘het andere Fc’, dat zich daardoor handhaafde in de top van de Vierde Klasse en de aanval van Godlinze met succes afsloeg .

FC GROOTEGAST-GODLINZE 3-1 (1-1); 25. Yunus Ciftcy 0-1, 38. Rick Buma 1-1, 73. Stefan Krijthe 2-1, 87. Tim Veenstra 3-1; Scheidsrechter: Jongsma (Frieschepalen); Gele kaart: Stefan Krijthe, Tim Veenstra, Arjan Veenstra (allen Grootegast), Deriksson dos Conceicao Santos (Godlinze); Toeschouwers: 80

OPSTELLING FC GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer (16. Herman Veens), Ronald Horinga,Stefan Krijthe, Bert Beute, Ite Hoolsema, Rick van Dellen, Chris Smedes, Tim Veenstra, Arjan Veenstra (89. Thomas Swierenga), Rick Buma .

STER VAN HET VELD: STEFAN KRIJTHE (GROOTEGAST). Er is altijd baas boven baas moet Krijthe gedacht hebben bij zijn afstandsschot. Krijthe liet zich bovendien gelden met twee wervelende soloacties. De pas 18-jarige speler baart dit seizoen opzien doordat hij Jan Haan uit de basis heeft gespeeld.

OPVALLEND: De wedstrijd was met geen pen te beschrijven. Letterlijk niet. Onder erbarmelijke omstandigheden kon de pers het papier nog droog houden in de dug-out van Grootegast (!), had Wim Huisman last van een bevroren pen en weigerde de pen van de scheidsrechter dienst. De doorgewinterde Huisman had voor de arbiter de oplossing: een potlood.

Ook opvallend de namen van de selectie van Godlinze: Ferdi Gorgulu, Zeki Kurt, Kadir Tekinbas, Yunus Ciftci, Andy Pawirosasastro , maar dit valt allemaal in het niet bij de Kaap Verdiaan Deriksson dos Conceicao Santos. "Maar we noemen hem gewoon Derk", aldus een afgevaardigde van de ras-Grunneger voutbolploug.