week 11

0
171

Ik ga even heel moralistisch doen: Heel de wereld staat continu in brand. Met oorlogen, onderdrukkingen, hongersnood, martelingen, ga maar door. Erg, maar ver van onze deur, toch? Dichter bij huis teisteren aardschokken onze regio. Senioren (dat ben je vanaf je vijftigste) komen landelijk in opstand. Dat komt al dichter bij onze belangen. Maar dan heb ik het toch nog over relatief beschouwd ‘kleinere problemen’. Want kijk maar eens verder dan uw neus lang is. Zoals naar Engeland. Dát land is echt in rep en roer. Om iets dat kern & wezen aantast van dat als ‘nuchter’- behalve als ze op vakantie zijn… – bekend staande volk. Haal even diep adem, want de topless girls op pagina drie van het dagblad The Sun dreigen te verdwijnen……

Jarenlang werd er vanuit intellectueel Nederland denigrerend op de sensatie- en roddelkrant The Sun neergekeken. Zoiets vulgairs is in ons land ondenkbaar. Ons lezersniveau ligt immers stukken hoger. Zéker onze ‘kwaliteitskranten’ met hun (weliswaar soms zelfbenoemde) intellectuele lezers gruwen van dit soort figuurlijk platte invulling van de redactiekolommen. Wie écht zijn hormonale lusten moeilijk kan bedwingen, moet maar uitwijken naar de Playboy en dan toch ook voor de boeiende, diepgravende verhalen.

Lange tijd heeft de leiding van The Sun (dagelijkse oplage 2.600.000 exemplaren) de pagina-drie-babes gekoesterd – met als schijnheilig motief een voor iedereen leerzame ‘anatomische les’. Maar steenrijke eigenaar Rupert Murdoch overweegt nu serieus de schaarsgeklede botoxmeisjes buiten de deur te zetten, in de kou. En nóg meer op de serieuze toer verder te gaan. Totdat, maar dat is mijn eigenste toevoeging, de oplage en dus zijn inkomen dusdanig dalen dat ie ze toch maar weer lekker warm binnen laat.

Weet u, wat ikzelf het mooiste aan dit bericht vind? Dat van de voorgenomen buiten-de-deur-zetting van de Page 3 Babes juist door onze Nederlandse Volkskrant uitvoerig melding werd gemaakt. Even bekroop me het natuurlijk totaal ongepaste idee, dat de intellectuele Volkskrant er wel érg verlekkerd over schreef.

Ik kan echter maar beter de hand in de eigen krantenboezem steken. ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Onze eigenste – deze – Krant heeft immers ook elke week zijn pagina-3-babes. En die zíjn me toch populair! Mijn baas zou wel gek zijn, hen er in een intellectuele bevlieging af te gooien.…..

Henk Hendriks