(On)genode gast 09-03-12

0
1903
DSF_FRIE-p29

Datum: 9 maart

Tijd: middag

Plaats: Brantgum, Nes (D) en Oosternijkerk

Hoe vaak komt u bij een kunstenaar thuis? Normaliter bel je niet zomaar even aan om een kijkje te nemen in de keuken bij een beeldhouwer of kunstschilder om zijn of haar werk te bekijken. Sinds 1992 is het echter mogelijk om twee weekenden per jaar even binnen te wippen bij kunstenaars in de regio Lauwersland. In Groningen en Friesland zijn op 27 plaatsen ateliers geopend tijdens de Kunst aan huis Atelierroute Lauwersland. Bij VVV-kantoren zijn routekaarten beschikbaar en ook via internet is deze route van maar liefst 190 kilometer te vinden. Om alle ateliers met voldoende aandacht te kunnen bewonderen is misschien wel een week tijd nodig, vandaar dat de (On)genode gast de tijd nam voor slechts drie ateliers in de route. Op zaterdagmiddag werd een kijkje genomen bij Katja Stam in Brantgum, Ineke Ekkers in Nes en Trude van Assem in Oosternijkerk.

De rit begon bij Katja Stam in Brantgum. In de voormalige dorpsschool is haar atelier gevestigd. In de gang had de houtskoolkunstenares dekens klaarliggen voor degenen die plaats wilden nemen in de gang om een diapresentatie te zien van haar werk. Hierin kwamen foto’s, genomen op het Wad, en houtskooltekeningen voorbij. In het voormalige klaslokaal van de dorpsschool waren tekeningen tentoongesteld. Een handjevol mensen was naar het atelier gekomen om het werk van de kunstenares te bewonderen. ‘Ik heb wel eens gedacht: ‘Nu ga ik het helemaal anders doen en ga ik dingen maken met kleur.’ Maar toch trekt houtskool mij het meest.’

Geheel tegen de route op internet in stond het atelier van Ineke Ekkers in Nes als tweede op het programma. Ook voor haar is het een voormalige basisschool waar zij werkt, woont en tentoonstelt. Een veelzijdige kunstenares die niet alleen beelden voor binnen en buiten maakt, maar ook schilderijen. De beelden zijn niet van een soort materiaal, maar zij maakt gebruik van verschillende materialen. Het weer was er niet naar, maar anders was de beeldentuin ook zeker een plaats geweest om een tijdlang in rond te struinen.

De kunstenares Trude van Assem, die normaliter in de stad werkt, heeft de beschikking gekregen om een tijdlang te werken in het atelier op het erf van de architect Gunnar Daan in Oosternijkerk. Een prachtige plek, met ruim uitzicht op de landerijen. Hier maakte zij voor het eerst vloerobjecten, waar zij eerder alleen kunstwerken voor aan de muur maakte. In het atelier waren voorwerpen van onder andere hout, beton en plastic tentoongesteld. Ondanks de afgelegen plaats liepen de kunstliefhebbers hier de deur plat.

Een leuk en bijzondere actie tijdens de Kunst aan huis Atelierroute Lauwersland is de kunstverloting. Voor slechts vijf euro kun je gedurende de twee weekenden een lot kopen en daarmee kansmaken op een kunstwerk ter waarde van duizend euro. Alle kunstenaars hebben een van hun werken beschikbaar gesteld, de winnaar kan daaruit een keuze gaan maken. De kunstwerken zijn in de ateliers te bezichtigen. De trekking vindt plaats op 22 maart.

In de regio waren nog verscheidene kunstenaars te bezoeken geweest. Beeldhouwer Pyr Bosma in Kollumerpomp, kunstschilder Rein Halbersma in Kollum of glaskunstenaar Jan Hooghiemstra in Oenkerk waren slechts enkele adressen waar een kijkje in het atelier genomen kon worden. Komend weekend weer een kans, dan is het tweede weekend van de Kunst aan huis Atelierroute Lauwersland.