Voetbalschool zet in op techniek jonge voetballers

0
157
Voetbalschool Grootegast

“Normaal heb je 300 balcontacten, wij proberen dat te vertienvoudigen”

GROOTEGAST – De Zidane, de Akka en Schaar: wie niks van voetbal weet, zal geen idee hebben waar dit over gaat. Toch weten de ongeveer 50 kinderen, die afgelopen vrijdag over het voetbalveld in Grootegast renden, het wel. Het zijn namelijk enkele trucjes die ze geleerd hebben op de Voetbalschool om nog beter spelen. Vorige week was de laatste voetbalmiddag van dit seizoen.

Dat de gevoelstemperatuur ver onder het vriespunt is, lijkt de jonge spelers niks te deren. Snel rennen ze over de kleine veldjes heen en weer met de bal tussen hun voeten. Door verschillende trucjes te gebruiken wordt de tegenstander afgeleid, waarna de bal in het doeltje aan de overkant belandt. Het leren van die trucjes is iets waar het bij de Voetbalschool om gaat. “Bij een normale voetbaltraining heb je ongeveer 300 balcontacten, wij proberen dat wel te vertienvoudigen,” vertelt Arjan Veenstra. “We proberen de techniek te verbeteren. Dat moet je doen als ze jong zijn, want in het Eerste Elftal wordt nauwelijks nog aan techniek gewerkt.” Volgens de Veenstra is de school geen concurrentie van de reguliere voetbaltraining. “Daar wordt getraind op het spelen in teamverband. Wij proberen juist de techniek per persoon te verbeteren.”

De school is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. “Het is niet alleen voor talenten,” benadrukt Veenstra. “Al hopen we natuurlijk wel dat ze er tussen zitten. De trainingen die wij geven zijn allemaal voor de basis.” Tweemaal per jaar start een groep. Sommigen komen maar voor een half jaar en anderen komen steeds weer terug. “Dan proberen we elke keer het niveau weer wat meer op te voeren of wat extra dingen te bedenken.”

Langs de kant zit een moeder haar eigen zoons aan te moedigen. “Ze leren allemaal trucjes met de bal. Ik merk dat mijn zoons er echt op vooruit gegaan zijn,” vertelt Jannie van Hylkema. “Thuis is het ook één en al voetbal. Vroeger keken ze nog wel eens wat anders, maar nu moet het voetbal ervoor als het op tv is. Of het nou het Nederlands Elftal is of een onbekende club uit België: alles willen ze zien.”

Eind maart start een nieuw seizoen bij de Voetbalschool. Kinderen die mee willen doen kunnen zich nog aanmelden via www.ihvoetbalacademie.nl.