Vrouwen van werknemers Prins laten dreigende sluiting niet zomaar gebeuren

0
1015

‘Directeur, laat uw hart spreken’

DOKKUM – De vrouwen van de medewerkers van het metaalverwerkingsbedrijf Prins Dokkum voeren flink actie tegen de verplaatsing van de werkzaamheden van het bedrijf naar het buitenland. Hun mannen dreigen door de voorgenomen verplaatsing op straat te komen staan. Waar Prins Dokkum ooit een bloeiend bedrijf was met meer dan 500 medewerkers werken er nu nog slechts 39 mensen. 34 van hen dreigen in juni op straat te komen staan, velen van hen na tientallen jaren trouwe dienst. Het moederbedrijf van Prins Dokkum, Saferoad uit Noorwegen, wil de productie van onder andere vangrails verplaatsen naar Duitsland en Polen.

Gerda Vis is een van de vrouwen die actie voert tegen de voorgenomen verplaatsing. Haar echtgenoot Willem werkt al vijfenveertig jaar bij Prins Dokkum. Voor haar waren de afgelopen weken erg hectisch. ‘Je leven staat in een keer op z’n kop. Mijn man kwam in januari thuis met de mededeling dat hij waarschijnlijk ontslag zou krijgen, en dat terwijl er daarvoor nooit signalen zijn geweest dat dit er aan zat te komen.’ Nog geen jaar geleden werd er door de directie van Prins Dokkum op een personeelsfeestje nog uitgebreid getoast op de goede resultaten van het bedrijf. ‘En nu zegt men dat er verlies geleden is, maar daar geloven wij niets van. Het afgelopen jaar was het juist smoordruk.’

Niet alleen de verplaatsing van het werk naar het buitenland is een punt waarover de medewerkers en hun vrouwen zich druk maken. Ook het ontbreken van een goed sociaal plan voor de medewerkers is een punt van zorg. In eerste instantie bood de directie een aanvulling op de WW aan gedurende drie maanden. Dat betekent welgeteld een ontslagvergoeding van drie weken salaris. In een gesprek zegde de directie vervolgens een aanvulling op de WW gedurende vijftien maanden toe, maar trok beide toezeggingen later weer terug, waarschijnlijk uit onvrede over de stakingen van het personeel.

Vis komt niet alleen in actie vanwege haar eigen man en het bedrijf. ‘Dokkum heeft al erg te kampen met bedrijven die omvallen. De Sionsberg die de kraamafdeling heeft moeten sluiten, bedrijven die failliet gaan, dat is allemaal erg slecht voor de leefbaarheid in onze stad. Als er nu weer zoveel mensen op straat komen te staan komt dit niet ten goede aan de leefbaarheid. Bovendien zijn er medewerkers die direct onder het bijstandsniveau komen te staan, terwijl zij studerende kinderen hebben. Dit kunnen we toch niet zomaar laten gebeuren?’

Gerda Vis heeft samen met Arda de Boer een gesprek gehad met de directeur van Prins Dokkum. ‘In dat gesprek hebben we hem laten weten hoe dit als vrouw van een werknemer voelt. Hij zei dat dit wel indruk op hem heeft gemaakt.’

Naast het persoonlijke gesprek dat Gerda Vis met de directeur voerde heeft zij ook een persoonlijke brief gestuurd naar CEO en president Jon Erik Engeset van het Noorse Saferoad. ‘Daarin heb ik geschreven ‘Laat uw hart spreken’, en ik hoop ook van harte dat hij dat zal doen.’

Vis kreeg een telefoontje van Kootje Klinkenberg met het idee om tijdens Internationale Vrouwendag een ludieke actie te gaan voeren. Binnen korte tijd werd een tulpenactie op poten gezet. Vrijdagmiddag kwamen vele vrouwen bij het bedrijfsterrein van Prins om tulpen, voorzien met een kaartje met daarop een wens, aan het hek van het bedrijf te plaatsen. Vanuit de demonstratie is een bos tulpen met een protestbrief naar de Noorse Ambassade in den Haag verstuurd. Lutz Jacobi (PvdA) en burgemeester Marga Waanders spraken daarop de vrouwen toe.