Gemeentesecretaris Achtkarspelen neemt afscheid met boodschap

0
203
afscheid Eise van der Sluis

“De raad wil niet over zijn graf regeren, maar de wereld staat nu wel in de brand”

BUITENPOST – Achtkarspelen heeft afgelopen vrijdag afscheid genomen van Eise van der Sluis. Na bijna zeven jaar werkzaam geweest te zijn voor de organisatie heeft hij besloten over te stappen naar het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het afscheid was niet een bekende voorgekookte receptie, maar een inspiratiesessie voor bestuurders uit de regio.

De inspiratie om gemeentesecretaris te worden kwam bij Van der Sluis op 22-jarige leeftijd. “Als rechtenstudent had ik les van gemeentesecretaris Lemstra van Amsterdam. Dat was zo inspirerend dat ik besloot er iets mee te gaan doen.” Toch ging dat met een omweg. Zo was hij eerst persvoorlichter bij het GPV en lobbyist bij het MKB. Later raakte hij in gesprek met een bureau dat mensen zocht voor de functie van gemeentesecretaris. “Ik ben toen rond gaan kijken en in Achtkarspelen en Dantumadeel werd iemand gezocht. Ik heb toen voor Achtkarspelen gekozen. Mijn schoonouders wonen hier en op het Jeltingahuis ben ik getrouwd. Het was een probeerseltje. Ik werd overgehaald door toenmalig wethouder Willem van der Wal.”

Voor Van der Sluis was het de eerste baan in een ambtelijk omgeving. “Ik had de bekende vooroordelen, maar het is me zeker niet tegengevallen. Het team hier is ontzettend loyaal en zit vol vakmanschap.” Wel zorgde Van der Sluis voor enkele grote veranderingen in de manier waarop de gemeente zich naar buiten tentoonstelde. “Ze wisten hier exact hoe alles moest, maar konden het niet vertellen. Dat vonden ze ook niet nodig. Het woord ‘ambitie’ nam niemand hier in de mond. Daar zijn we aan gaan werken. Vergezichten zijn leuk, maar ik wil ook resultaten zien.”

In de zeven jaar dat Van der Sluis aan het roer van de organisatie stond, versleet hij vier burgemeesters. “Dat was elke keer even aftasten. Je moet steeds opnieuw de balans vinden met elkaar. Ik merkte dat vooral toen Tjeerd van der Zwan wegging. Op dat moment was een sprake van ultiem samenspel in de gemeente. Als burgemeester en secretaris heb je elkaar nodig. Een goed samenspel is belangrijk voor de organisatie. Toen hij wegging, wist ik dat ik niet kon gaan. Ik had toen overigens ook geen plannen.”

Toch wil Van der Sluis niet iemand als ‘beste burgemeester’ aanmerken. “Iedereen heeft zijn sterke- en aandachtspunten. “Tjeerd was hier echt om de ontwikkelingsagenda op gang te zetten, Piet (Adema, red.) was een bevlogen gebiedsgedeputeerde die zich druk gemaakt heeft voor de Agenda Netwerk Noord Oost (ANNO) en Gerben (Gerbrandy, red.) voelt op een heel natuurlijke manier aan wat er op dit moment nodig is in de gemeente.”

Voor de komende jaren staat Achtkarspelen volgens Van der Sluis nog veel te wachten. “De begroting is heel lastig tot stand gekomen, maar je moet nu al naar de toekomst gaan kijken. Er komen veel decentralisaties aan en dat vraagt om goed werkgeverschap. Dat kan niet op een achternamiddag geregeld worden.” De raad moet volgens Van der Sluis keuzes maken. “De raad wil niet over zijn graf regeren, maar de wereld staat nu wel in de brand. Het stomste wat je kunt doen is niet vooruit kijken.” Volgens de scheidend gemeentesecretaris moet de raad het nu hebben over het voorzieningenniveau en de voorschoolse opvang. “De vraag is of en hoe we dat in stand willen houden. De raad moet zeggen wat zij daarmee wil.”

Van der Sluis blijft hameren op het maken van keuzes. “De politiek heeft vorig jaar wel een stap gezet, maar dit jaar moet nog de volgende stap gezet worden. Achtkarspelen moet de tering naar de nering zetten.” Daarbij moet, zegt hij, buiten de gemeentegrenzen worden gekeken. “Het is een misverstand dat we alleen binnen de gemeente- en provinciegrenzen moeten kijken. Ik geloof er niks van dat een inwoner van deze gemeente zich ‘een bewoner van Achtkarspelen’ voelt. Het wordt vaak politiek gemaakt. Als Achtkarspelen moeten we samen blijven werken. Ik was vorige week in Assen. Daar hebben ze 67.000 inwoners, maar ook die gemeente kan niet alles alleen.”

Of het huidige samenwerkingsmodel met Tytsjerksteradiel daarbij te handhaven is, weet hij niet. “De ondernemingsraden van de beide gemeenten hebben niet voor dit model gekozen, maar het kan prima. Een glazen bol heb ik niet, dus ik weet niet hoe de toekomst eruit zal zien. Dit kabinet heeft zo haar ideeën over herindeling. In Groningen ligt een plan om te gaan herindelen naar zes gemeenten, dat is niet alleen maar onzin. De tijd zal leren hoe het zal gaan. Ook de bezuinigingsdruk weegt daarin mee.”

Waar Achtkarspelen zich op korte termijn sterk voor moet maken is glasvezel, zegt Van der Sluis. “Het aanleggen moet zo snel mogelijk beginnen. De investering biedt kans om langer thuis te wonen, bedrijven in deze regio te houden en voor het onderwijs. Met glasvezel ga je in één keer de hele wereld door. Het maatschappelijk effect gaat groot zijn. Als mensen langer thuis kunnen wonen, bespaar je op andere kosten.”