Grote verscheidenheid en hoog niveau tijdens voorronde Kleine Prijs

0
191
BERGUM - Kleine prijs van Fryslân

BERGUM – De band Sofia Nero is zaterdagavond de winnaar geworden van de voorronde van de Kleine Prijs van Friesland in Kiehool in Bergum. Zij zullen 19 april in Iduna in Drachten in de have finale staan. Aan de voorronde deden in totaal zes bands mee die een gedeelte van hun repertoire ten tonele mocht brengen voor een deskundige jury, bestaande uit onder andere zangeres Renske de Boer van de band Mr. Wallace.

Voor de jury was het een moeilijke avond. De zes acts waren zo verschillend van elkaar dat het moeilijk was dit met elkaar te vergelijken en te beoordelen.

De winnaar trapte de avond af. Sofia Nero is een band die hun oorsprong kent op de Tilburgse Rockacademie. De stijl van de band is niet direct in een hoekje te drukken. Spelen ze nou punk? Of toch rock? Horen we nou ook nog blues? Op internet wordt de band haar muziekstijl omschreven als alternatieve rock met verschillende invloeden. Bij het laatste nummer dat de band speelde werd het muisstil in de zaal toen zanger Jehannes Reitsma een stuk a capella bracht. Indrukwekkend. De jury roemde de band om het strakke geheel, zeer charismatisch optreden.

De tweede band Brigs werd door de jury geroemd om hun originaliteit. Wel moesten zij meer gaan werken aan hun samenspel. De tweede stem was volgens hem zo mooi, dat zij die meer wilden horen in een eventueel volgend optreden.

Als derde stond de indie-band Sväva op het podium. De muziek die zij speelden was te omschrijven als zweverige indie-pop. Zweverig met een vleugje Scandinavisch. De voortreffelijke zangeres van het stel wist de mooiste noten eruit te persen. De band bracht heerlijke luistermuziek, maar wellicht was het geschikter voor tijdens een outdoor-festival.

Door de jury werd de zangeres gecomplimenteerd met haar mooie stem en goede zang.

De hiphop-formatie Leger des Stijls had een grote schare fans meegebracht naar buurtcentrum Kiehool. De drie rappers wisten hun eigen publiek goed te bespelen en hadden veel interactie met de zaal. De jury was te spreken over de oldskool-invloeden in hun optreden.

De band Super8 had vijf jaar geleden voor het laatst op het podium gestaan, en sindsdien twee keer geoefend. Als zij niet verteld hadden dat zij samen zo weinig ervaring hadden was dit niet te horen geweest. Wat een energie, wat een passie en wat een originele muziek! De zanger blonk niet alleen uit in zang, maar ook de mondharmonica en saxofoon bespeelde hij voortreffelijk. De zanger vertelde dat zij vijf jaar geleden ook mee hadden gedaan aan een voorronde van de Kleine Prijs van Friesland en het toen moesten opnemen tegen de elektropunkband Daily Bread, de uiteindelijke winnaar van de Friese finale. Onlangs mailde hij de zangeres van de band met de vraag of zij een nummer van hen mochten coveren en hij kreeg een mailtje terug waar in stond: ‘Maar natuurlijk!’ Vol overgave speelden zij de cover waarna zij nog een instrumentaal nummer speelden. De jury gaf hen een tien voor de originaliteit.

De avond werd afgesloten door Jürgen Visser en band. Een veelbelovende groep muzikanten om de goede zanger Jürgen Visser heen. Jürgen Visser staat momenteel in de halve finale van de Xnoizz Talent Award 2013. De zanger verwerkt veelal twee thema’s in zijn muziek, de liefde en het geloof. ‘Zonder liefde geen muziek en zonder muziek geen liefde’, aldus de zanger. De jury wist niet zeker of er de mogelijkheid voor was, maar anders gaven zij Jürgen Visser en band graag een wildcard.