Historische hamerbijl heeft plekje in IJstijdenmuseum gekregen

0
391
Twijzel - bijl IJstijdenmuseum

BUITENPOST – De stenen hamerbijl die Tjibbe Loonstra in 1940 vond bij het rooien van voederbieten op een stuk land aan de haven in Twijzel krijgt een plekje in het IJstijdenmuseum. Loonstra bewaarde de bijl jarenlang thuis. Pas in 1965 stelde schoonzoon Minze Wijmenga voor de vondst te laten zien aan de conservator van het Fries Museum. De bijl werd onderzocht door de Rijksuniversiteit in Groningen waar men vaststelde dat het igng om een bijzondere vondst van een Neolithisch werktuig. Met toestemming van Loonstra werd de bijl in bruikleen afgestaan aan het Fries Museum waar het in het depot verdween. De dochter Geertje Wijmenga – Loonstra vond dat de vondst uit Twijzel beter op zijn plaats was in het IJstijdenmuseum in Buitenpost. Onlangs heeft de overdracht plaatsgevonden. Voorzitter Jan Kloosterman noemde het een prachtige aanwinst voor het museum.