Kunstcommissie geïnspireerd door Amerikaanse kunstenaar op vuilnisbelt

0
166
Kleintje cultuur - afvalkunst buitenpost

Kleintje cultuur

In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Buitenpost wordt gedurende een jaar gewerkt aan het project Faire Naaste, een project waarbij er door de hele gemeente wordt nagedacht over hoe men als kerk bezig kan gaan met thema’s als gerechtigheid en duurzaamheid. De kunstcommissie van de kerk werd al snel benaderd om hierin ook hun steentje bij te dragen. Marjan Oostland dacht meteen aan de film ‘Wasteland’, waarin het werk van kunstenaar Vik Muniz werd vertoond. De documentaire ‘Wasteland’ gaat over de kunstenaar die op de vuilnisbelten in Rio de Janeiro de mensen die daar werken portretteert en die portretten enorm groot namaakt met afval, van diezelfde vuilnisbelt. Het geld wat hij met die kunstwerken verdient gaat regelrecht terug naar de geportretteerden.

Marjan Oostland liet de documentaire zien aan de medeleden van de kunstcommissie. De overige leden van de kunstcommissie waren diep onder de indruk van de documentaire. ‘Toch hadden we niet direct zoiets van: dat doen we even. Het zou een enorm project worden,’ zegt Roelie Winter, een van de leden van de kunstcommissie.

De kunstcommissie ging ondanks dat het project zeer ambitieus was wel ermee aan de slag. Wat direct duidelijk was dat zij het project wilden koppelen aan de kerst.

‘In de kerk legden we de gemeenteleden uit wat voor soort project wij zouden gaan doen en vroegen om bruikbaar afval. Het liefst een beetje schoon afval. We kregen de gekste dingen binnen. Zo was er een man die had hazenpootjes binnenbracht, kregen we een heleboel opgedroogd koffiedik en ontzettend veel doppen en bierdoppen,’ aldus Oostland.

Onderdeel van het project was het geven van een tweetal workshops. In de eerste workshop fotografie was het de bedoeling dat de deelnemers elkaar portretteerde als een persoon uit het kerstverhaal. Hieruit werd een foto van een herder gekozen. Deze herder werd het onderwerp van het afvalkunstwerk. De tweede workshop was het inleggen van een mozaïek.

De foto werd geprojecteerd op de grond ter grootte van vijf bij tien meter. Hierin werd in twee dagen tijd het afval geplaatst. ‘Een hele klus. We hadden een groep die van bovenaf aanwijzingen gaf, een groep die afval op kleur sorteerde en een groep die het afval aangaven aan degenen die het afval op de juiste plek plaatste. Al met al werkten er, nog afgezien van alle mensen die afval hadden geleverd, wel honderd mensen mee aan het project,’ aldus Oostland.

Toen de hele foto ingelegd was met afval werd daar een foto van gemaakt en deze werd uitvergroot in de kerk tentoongesteld.

Het doel van de kunstcommissie om de mensen te laten zien dat je met afval nog hele mooie dingen kunt maken was daarmee geslaagd.

Tijdens de landelijke week ‘Nederland Schoon’ was het kunstwerk te zien bij de entree van het gemeentehuis. Nu staat het kunstwerk weer ‘op stal’. ‘We willen het wel op meer plaatsen laten zien. Mocht dat er niet van komen dan kunnen we het altijd nog hergebruiken,’ zegt Winter.

De kunstcommissie van de kerk is alweer druk in de weer met de volgende projecten. Voor Pasen zijn ze bezig met een felgekleurd drieluik, wat symbool moet staan voor Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Tijdens ieder project proberen zij een andere doelgroep binnen de kerk aan te spreken. ‘We hebben met de jongvolwassenen wel eens een fotografieproject gehad, en met de oudste dames van de kerk hebben we wel eens engelen gebreid. We proberen iedereen bij de kunst te betrekken en hen te laten zien dat kunst het denken binnen de kerk kan versterken.’