Niehove kan jeu-de-boulen

0
154
NL doet Niehove

NIEHOVE – ‘Je geeft je klus: verdergaan met de aanleg van de jeu de boules baan in Niehove op bij de site van NL Doet. Je schrijft erbij dat je vrijwilligers zoekt om deze klus te klaren. Maanden staat de klus op de site maar niemand meldt zich aan. Je vergeet dat het in een dorp anders gaat. Je ontmoet elkaar in de kerk, in het dorpshuis, op straat en in de winkel. Zeg, 16 maart, doe je ook mee bij de boules baan, en jij neem je je zoon ook mee. Zo gaat dat in een kleine gemeenschap. Helder en duidelijk, zonder poespas.’ Er is een hoop werk verzet. Dertien mannen hebben geschept, gekruid, gelost, aangeharkt en gewalst. Na een paar uur zweten is de dikste laag van de boules baan klaar. De klokkenluider verdwijnt naar het kerkje van Niehove en luidt handmatig de klok. ’t Is 12 uur. Een vrouw uit het dorp heeft een grote pan snert gemaakt. Met een pot bier en een pint melk komen de verhalen los, van vroeger en het harde werken, het uitgaan in hun dorpshuis, en hoe het alles anders is geworden in de nieuwe tijd.