Ondanks koud winterweer succesvol NL Doet

0
155
Surhuisterveen - NL Doet Marten van der Veen

REGIO- Het koude winterweer gooide hier en daar roet in het eten bij projecten van NL Doet. Veel NL Doet-projecten waren bedoeld om clubhuizen te schilderen, bestrating aan te leggen en beplanting aan te leggen. Door de vrieskou was dit op vele plaatsen niet mogelijk, en enkele projecten werden zelfs afgelast. Mannen van het project ‘Mankracht’ van Vluchtelingenwerk zouden op kinderboerderij de Anna Zijlstra-Hoeve in Dokkum het verblijf van de knaagdieren gaan schilderen. Een flink project, maar vanwege de kou zou de verf niet voldoende hechten. De kinderboerderij moest daarom improviseren en liet de mannen in een binnenlocatie een muur schilderen en een ‘aaibak’ voor cavia’s schuren. De acht mannen van ‘Mankracht’ komen iedere vrijdag bij elkaar om gezamenlijk te koken, klussen en voornamelijk met elkaar te praten over actuele thema’s. Ze beloofden de beheerder van de kinderboerderij later terug te komen zodra het weer de schilderwerkzaamheden wel toe zou laten.

Ook de politiek in de regio zette zich op verschillende plaatsen in tijdens het grootste vrijwilligersweekend van het jaar. Leden van de FNP van Achtkarspelen waren zaterdagochtend aanwezig in woonzorgcentrum Suyderhuys in Surhuisterveen om de bewoners een leuke ochtend te bezorgen door middel van een kopje koffie met gebak en het poetsen van rollators en rolstoelen. De wethouders Paul Maasbommel, Lieuwe Bijleveld en Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. gingen samen met een afvaardiging van de brandweer van Kollumerland aan de slag bij de koren- en pelmolen Rust Roest in Munnekezijl. CDA Tytsjerksteradiel stak de handen uit de mouwen op het schoolplein, in de tuin en bij de speeltoestellen van de christelijke basisschool  Immanuël te Noardburgum. Als tweede project hebben zij geholpen in het repetitiegebouw van Christelijke Brassband Excelsior te Noardburgum.

Ook in Dongeradeel zette de plaatselijke politiek zich in voor sociale projecten. Burgemeester Marga Waanders maakte samen met een vrijwilliger van Stand By een wandeling met een cliënt, wethouder Sicco Boorsma bracht een bezoek aan dagopvang Nocht en Wille en wethouder Pytsje de Graaf hielp bij Talant de plantenbakken op balkonnen van bewoners te vullen.

Een aantal NL Doet-projecten had zelf genoeg vrijwilligers gegenereerd om het zonder de politiek te kunnen stellen. Bij de botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost werd door een aantal jongeren via NL Doet invulling gegeven aan hun maatschappelijke stage, en verder kon de Kruidhof putten uit een groot bestand vaste vrijwilligers en vrijwilligers voor één dag.

In de Kruidhof werd hard gewerkt om de tuin weer helemaal klaar te maken voor de opening van het nieuwe seizoen op 1 april.

 

Buitenpost - NL Doet kruidhof

DOKKUM - NL Doet