Sterke tweede helft thuisclub; Rick van der Veen vindt het gaatje: 1-1

0
242
Opende Voetbal Marum-4

Opende gooit alle remmen los

OPENDE – Opende zit in de hoek waar de klappen vallen. De eerste klap tegen Marum viel vlak voor rust, waardoor de ploeg van Wierd Kuipers met 0-1 de kleedkamers in ging. Maar Opende toonde karakter, gooide alle remmen los en kwam toch nog langszij. De winst leek zelfs binnen bereik, nadat Henk Veenstra in het strafschopgebied werd neergelegd. De verder prima leidende scheidsrechter Marije Deuring weigerde de bal op de stip te leggen.

De 1-1 was gezien de hele wedstrijd de juiste uitslag. De aloude streekderby van het Westerkwartier trok veel volk naar de Olde Wierden. Marum- net als Opende een jonge ploeg- was een zware dobber voor Opende, dat de laatste weken veel strijdlust toont, maar het geluk niet bepaald mee heeft. De thuisclub speelde in de eerste helft zeker niet slecht en hield het technisch bekwame Marum aanvankelijk in bedwang. Na twintig minuten werd de Opende-achterhoede toch weggespeeld. Een listig balletje door het centrum veraste de Peender defensie, waarna Daniël Laturiuw rakelings over schoot. Het was een van de weinige wapenfeiten in de gezapige eerste helft. Met name Opende kwam niet of nauwelijks bij het doel van de tegenstander. De rood-witten die probeerden met lange ballen de sterke spits Henk Veenstra te bereiken moesten vooral verdedigen tegen het vlot combinerende Marum, dat slordig omsprong met de kansen. Pas enkele minuten voor de thee de eerste serieuze gelegenheid voor Opende. De bal werd weer eens voor de pot gegooid. Rick van der Veen en Veenstra liepen elkaar in de weg bij een omhaalpoging. Op slag van rust een enorme domper. De Peender verdediging, tot dan toe redelijk op de been blijvend, ging- inclusief doelman Eppie Pijpker- flink in de fout nadat een bal het centrum werd ingebracht. Laturiuw greep zijn kans en schoot Marum op voorsprong. Na een donderspeech van Wierd Kuipers- die na dit seizoen wordt afgelost door Wietse van der Veen die nu nog Broekster Boys onder zijn hoede heeft-, die zijn ploeg aanspoorde meer lef te tonen, kwam Opende ouderwets gedreven uit de kleedkamers. Meteen na de pauze mikte Lowie Hartjes uit een hoekschop op het hoofd van de mee naar voren gekomen Wietse Eringa, die de bal op een haar na miste. De Peendermantsjes drongen veelvuldig aan; Marum kwam in de verdrukking tegen de rood-witte furie. In de afwerking had de Peender voorhoede pech, maar bleek ook niet balvast. Met name de bonkige spits Henk Veenstra, die de geschorste Hendrik de Zwart moest doen vergeten. Veenstra zorgde wel voor veel dreiging. De kampioenskandidaat was er niet gerust op en bracht de gevreesde Wilco Elshof in de ploeg. De goaltjesdief gaf meteen zijn visitekaartje af door hard op de vuisten van Eppie Pijpker te knallen. Er was constant pressie van de kant van de thuisclub; met uitvallen was Marum levensgevaarlijk. Pijpker moest in de 65e minuut alle zeilen bijzetten bij een bal die richting verste hoek dreigde te gaan en vergaloppeerde zich even later nadat Elshof weer eens dreigend op hem afkwam. Elshof had de bal voor het inschieten, maar schoof voorlangs. In de slotminuten gooide de Olde Wierden-ploeg alle remmen los en bracht twee verse krachten in (Arjen Veenstra en Martijn Cents). Marum moest benauwde momenten doorstaan. Aanvankelijk klopte het allemaal net niet. Een steekbal van Wilmer Ypenga bereikte Henk Veenstra net niet, dezelfde Ypenga kwam net niet tot een schot en een bal stuitte net op voor de voeten van Rick van der Veen, die echter even later toch succes had. Aanvoerder en strateeg op het middenveld, Jellinus Helmus bracht voor. Weer leek Van der Veen de controle te verliezen. Maar vanuit een moeilijke hoek, ter hoogte van de achterlijn, schoot Van der Veen alsnog diagonaal knap in de uiterste hoek: 1-1. Er ontstond een hete slotfase, waarin Opende eens het geluk mee had. Bij een scrimmage caramboleerde de bal voor het doel langs en schoot invaller Allart Gritter met scherp. Pijpker pareerde fabelachtig met de voeten. En dan de actie van Henk Veenstra, die zich knap vrijspeelde in het strafschopgebied en vervolgens omver werd gekegeld door Tjibbe Bakker. Een zuivere strafschop. De vrouwelijke arbiter zei nee. Het gejuich na afloop in het Marum-kamp, dat zichzelf beter vond, zei alles. Marum was voetballend ook beter, maar kwam even goed met de schrik vrij. Dankzij het karaktervolle voetbal van Opende, dat door het punt een plaatsje op de ranglijst steeg. Opende geeft de strijd tegen degradatie- de spanning is te snijden onderin-nog niet op. Nog lang niet. Het verdienstelijke punt tegen de kampioenskandidaat biedt alle perspectief.

OPENDE – MARUM 1-1 (0-1); Scoreverloop: 45. Daniël Laturiuw 0-1, 80. Rick van der Veen 1-1; Scheidsrechter: Marije Deuring (Buinen); Gele kaart: Patrick van der Molen (Opende); Toeschouwers: 150

OPSTELLING OPENDE: Eppie Pijpker, Patrick van der Molen (75. Wijnand Willemsen), Wietse Eringa, Jacob Elzinga, Gerard Eringa, Rick van der Veen, Martijn Cents (85. Jelle van der Meer), Jellinus Helmus, Henk Veenstra, Lowie Hartjes, Wilmer Ypenga (85. Arjen Veenstra)

STER VAN HET VELD: RICK VAN DER VEEN (OPENDE). De 1-1 kwam zijn voet en was een hele belangrijke. Bovendien een knap doelpunt, in een drukbevolkt strafschopgebied. Waar spits Henk Veenstra op loerde, het gaatje in het strafschopgebied, wist de middenvelder deze te vinden.