Titel Jonge Dichter des Vaderlands brengt Joanne door heel Nederland

0
154

AUGSBUURT – Het is in juni alweer een jaar geleden dat Joanne Hoekstra uit Augsbuurt als allereerste in Nederland de titel Jonge Dichter des Vaderlands toebedeeld kreeg. In de tussentijd is er een hoop gebeurd voor de goedlachse Havo-studente. ‘De titel brengt met zich mee dat je een hoop gevraagd wordt voor optredens. Inmiddels heb ik gemiddeld een keer in de twee weken een optreden waarvoor ik door het hele land reis.’ Geen optreden is voor Joanne hetzelfde. ‘Laatst had ik een enorm leuk optreden in Amsterdam. Ik stond voor een microfoon, maar het publiek kon me pas horen wanneer zij hun koptelefoon opzetten. Een soort van silent-disco, maar dan met poëzie. Het publiek bestond daar voornamelijk uit dichters, dus zij hadden er wel aandacht voor. Een andere keer was ik op de nieuwjaarsreceptie van de Stichting Lezen en Schrijven en had ik publiek als Paul van Loon en Prinses Laurentien.’

Het dichten begon voor Joanne vanaf de tweede klas vorm te krijgen. Toen schreef zij een gedicht dat in de top 10 van de Doe Maar, Dicht Maar-wedstrijd kwam te staan. Volgens haar moeder schreef ze echter al op jonge leeftijd korte rijmpjes en gedichten. Ruim een jaar geleden kwam de nieuwe wedstrijd voor de Jonge Dichter des Vaderlands op haar pad. Ze stuurde vijf gedichten in en werd uitgekozen om samen met veertien andere jongeren mee te doen aan een masterclassweekend. Aan het einde van het weekend moesten alle deelnemers hun gedicht voordragen aan een jury met onder andere Arie Boomsma. ‘Daar was ik toen best wel zenuwachtig voor. Ik vond het best moeilijk om een gedicht voor te dragen, en dan ook nog eens voor een jury. Blijkbaar deed ik het toch goed, want ik ging door naar de top 3.’

De drie finalisten van de wedstrijd kregen de kans om van hun zelfgemaakte gedicht een videoclip op te nemen. ‘Het was erg leuk om de clip van het gedicht ‘In het hoofd van haar broer’ op te nemen. De hele dag ging er een camerateam met me op pad, en er was zelfs een onderwatercamera bij omdat dat zo goed bij mijn gedicht paste.’

Op internet kon vervolgens aan de hand van de drie videoclips gestemd worden op de drie finalisten. In de eerste fase van het stemmen konden de deelnemers nog zien hoeveel er op hun gestemd werd. ‘Ik had daarom nooit verwacht dat ik zou winnen. Een van de andere finalisten stond namelijk behoorlijk voor met stemmen. Toch bleek ik aan het einde van de stemronde 48% van de 8500 stemmen te hebben gehaald.’

Het zijn niet alleen optredens waar Joanne voor wordt gevraagd. Zij neemt ook plaats in jury’s van dichtwedstrijden. Zo zit ze in de jury van de Kunstbende Drenthe.

Joanne draagt de titel Jonge Dichter des Vaderlands twee jaar. Daarna wordt de titel overgedragen aan een volgend dichttalent. ‘Het gaat best snel voorbij nu. Er is alweer bijna een jaar voorbij.’

Voor de nabije toekomst heeft Joanne een aantal leuke plannen. Zo zal zij vanaf volgende maand elke maand een gedicht schrijven voor de website scholieren.com. Daarnaast wordt er binnenkort gewerkt aan een eigen bundel. ‘Ik ben momenteel bezig met de voorbereidingen van mijn eindexamen, en daar heb ik het best druk mee. Maar zodra dat achter de rug is wil ik ook bezig met een eigen dichtbundel. Mijn oud-lerares Nederlands zal me daar mee helpen. Zij heeft mij altijd gestimuleerd om te gaan dichten.’

Voor wie niet kan wachten totdat er een bundel op de planken ligt schrijft Joanne sinds kort ook gedichten voor haar website. ‘Ik probeer elke dag een gedicht te plaatsen, maar door tijdgebrek lukt dit tot nu toe niet altijd.’

De organisatie van de Jonge Dichter des Vaderlands zal Joanne binnenkort ook koppelen aan Anne Vegter, de huidige volwassen Dichter des Vaderlands. Het is de bedoeling dat zij samen op zullen treden.

Er mogen dan bijzondere projecten op stapel staan, Joanne is niet van plan om van dichten haar werk te gaan maken. In het rijtje tussen Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr te staan is dan ook geen doel voor haar. ‘Ik vind dichten een heerlijke hobby en dat wil ik graag zo houden. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding Graphic Design aan de ArtEZ hogeschool voor kunsten.’

Kijk voor de gedichten van Joanne op www.joannehoekstra.nl.