Toekomst zorg gewaarborgd door komst gezondheidscentrum

0
124

‘Dorp kan niet zonder eigentijdse zorgvoorziening’

KOLLUMERZWAAG – De wens voor een gezondheidscentrum waarbij alle zorgverleners in het dorp onder een dak te vinden waren was er al langer in Kollumerzwaag. Een jaar of zeven geleden werden er prachtige plannen gemaakt voor de nieuwbouw van een gezondheidscentrum, maar de crisis gooide roet in het eten. Geluk bij een ongeluk dat de bibliotheek in het dorp de deuren moest sluiten. De eigenaar van het gebouw klopte aan bij huisarts Herman Schalkwijk en fysiotherapeut Piet Boelens met de vraag of het bibliotheekgebouw niet een geschikte locatie zou zijn voor een gezondheidscentrum. ‘En daar zijn we ingesprongen,’ zegt Piet Boelens. ‘De oude bibliotheek staat op een prachtige plaats binnen het dorp, midden in het centrum. Het is goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. We zijn enorm blij dat we de kans hebben gekregen om de aanbieding van zorg in het dorp te verbeteren en daarmee het dorp een impuls te geven.’

Momenteel wordt er druk verbouwd om de voormalige bibliotheek in mei dit jaar op te kunnen leveren als gezondheidscentrum. Naast de huisarts en de fysiotherapeut zal er ook een uitgiftepunt van apotheek de Dorpsacker in het gebouw komen. ‘Dat is een hele verbetering ten opzichte met hoe de situatie er nu voor staat. Momenteel is er in dorpshuis de Trije Doarpen de gelegenheid om één keer in de week medicijnen op te komen halen. Maar praktisch is dat niet. Zodra alle zorg onder één dak is zijn er veel meer tijdstippen om medicijnen op te halen.’

Voor Boelens en Schalkwijk is het gezondheidscentrum een langgekoesterde wens die nu tot leven komt. Voor Schalkwijk was het plafond van zijn praktijk letterlijk en figuurlijk bereikt. ‘Ik heb een vrij grote praktijk. Ik werk met praktijkondersteuners en heb af en toe hulp van een extra huisarts. In de huidige situatie is nauwelijks ruimte om iedereen een plek te geven. In het nieuwe zorgcentrum kan ik mijn patiënten wel een professionele omgeving bieden met een vertrouwde en prettige uitstraling.’

De komst van het nieuwe zorgcentrum moet het dorp Kollumerzwaag en de omliggende dorpen Veenklooster en de Triemen een flinke impuls geven. ‘Een plaats met drieduizend inwoners kan niet zonder een eigentijdse en centrale zorgvoorziening’.

Boelens en Schalkwijk hebben de leeftijd bereikt dat zij aan het nadenken zijn over een eventuele opvolger. ‘Tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwelijke huisartsen die graag parttime willen werken. Dan neem je niet zomaar zo’n praktijk aan huis zoals die van Schalkwijk over. Ook met het oog op de toekomst was het erg belangrijk dat er een centrum kwam waar meerdere mensen de taak als huisarts op zich zouden kunnen nemen. Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar was het gezondheidscentrum er niet gekomen, dan had Kollumerzwaag het waarschijnlijk over een aantal jaar het zonder huisarts moeten stellen,’ zegt Boelens.

De inwoners van de dorpen zullen de verbeteringen al snel merken, zodra het gezondheidscentrum geopend is. ‘We beschikken straks over modern ingerichte praktijkruimtes, ruime behandelkamers en een comfortabele wachtkamer. Daarnaast zal het makkelijker worden om afspraken te maken, het ophalen van medicijnen wordt makkelijker en met de tijd hopen we ook dat andere zorgaanbieders als diëtisten of psychologen spreekuur zullen houden in dit centrum. Daar is de ruimte voor, en dat zou heel mooi zijn dat we in de toekomst een nog breder zorgaanbod zouden kunnen bieden.’ zegt Boelens.

‘Het belangrijkste is dat Kollumerzwaag met de komst van het zorgcentrum in de toekomst verzekerd blijft van goede zorg in eigen dorp.’

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de werkzaamheden aan het karakteristieke gebouw in mei klaar, waarna het gezondheidscentrum feestelijk geopend gaat worden.