Aeldakerka laat zien wat ze heeft in een eigen museum

0
165

“Hopelijk zijn we nog voor de zomer open”

NIEKERK – Streekhistorische Vereniging Aeldakerka zit nooit stil. Meerdere lezingen, modeshows van historische kleding, een excursie samen met de Historische Kring Zuidhorn en de Nieuwjaarsvisite met als vaste prik oliebollen en boerenjongens; het is slechts een greep uit de activiteiten die elk jaar de revue passeren. Verdeeld over twee ruimtes bezit de vereniging de wereld aan spullen die met de geschiedenis van Westerkwartier, in het bijzonder in en rond de voormalige gemeente Oldekerk, te maken hebben. Keurig opgeborgen en gearchiveerd, maar eigenlijk zo zonde, want wat heeft Aeldakerka veel te bieden. Met dank aan Niekerker Henk Dijk kan de vereniging een bijzondere stap maken. Nog voor de zomer moet het eigen museum van Aeldakerka open zijn.

Ietzen Veenstra is ruim zeven jaar voorzitter van Aeldakerka. Met 227 leden kan er gesproken worden van een bloeiende vereniging die, volgens Veenstra, nog altijd groeiende is. Iets waar volgens hem de betaalbaarheid debet aan is, maar waar ongetwijfeld ook de enorm actieve houding, de bruisende activiteiten en altijd weer nieuwe projecten debet aan zijn. Vastleggen is volgens Veenstra één van de belangrijkste taken van de vereniging. “Een aantal mensen binnen de vereniging bezoekt regelmatig oudere mensen om de verhalen van vroeger vast te leggen.” Een oneindige taak. “De historie staat nooit stil; de geschiedenis gaat altijd door. Wat ik nog meegemaakt heb, is voor jou alweer geschiedenis. Kijk alleen maar naar de afgelopen dertig jaar. Radio, televisie; je kunt het zo gek niet opnoemen hoeveel er veranderd is.”

Inmiddels heeft Aeldakerka dan ook al vele boekwerkjes uitgegeven. “Dit is het nieuwste”, zegt Veenstra terwijl hij er een boekwerk bij pakt, “het winkeltjesproject. Hierin zijn alle winkeltjes die ooit in het dorp hebben gezeten langs een soort wandeling door het dorp beschreven met allerhande anekdotes.” Dat is dan afgerond, maar op de projectenlijst voor dit jaar zijn nog veel meer vinkjes te zetten. Wat te denken van het bruggetjesproject of het veldnamenproject? Ideeën genoeg bij Aeldakerka. “Ik sta er zelf ook wel eens versteld van”, beaamt Veenstra.

Er staat nu een wel heel ambitieus project op stapel: een eigen museum. “We hebben een heleboel spullen in bezit; oude kleding, gebruiksvoorwerpen en bijvoorbeeld krantenknipsels. Naast de archiefruimte boven de Zaaier, hebben we ook veel spullen op de zolder van de kerk staan en bij archivaris Lucie Pakes aan de Zandumerweg. Deze laatste ruimte is niet meer beschikbaar. Nu we dan toch moeten kijken naar een andere ruimte, dan zou het mooi zijn om een stukje meerwaarde te geven aan de spullen. Je kan er meer mee dan het alleen maar bewaren. We willen laten zien wat we hebben.”

Niekerker Henk Dijk bood uitkomst. “We kunnen de oude gymzaal aan de Smidshornerweg in Niekerk voor een zeer schappelijke prijs van hem huren. Echt fantastisch. Hij wilde graag wat voor het dorp doen en werd zelf steeds enthousiaster naarmate we de plannen doornamen.” Op dit moment wordt het pand volledig verbouwd om het geschikt te maken. De oude gymzaal wordt een grote ruimte waar exposities ingericht worden. De vrouw van Henk, Sith, kan hier ook haar eigen schilderijen exposeren. “En er komt ook een toonbank in, voor de kledingverhuur. Eén ruimte willen we inrichten als een soort huiskameridee. Daar kunnen mensen komen om hun verhalen te vertellen. Dat proberen we nu ook altijd al te realiseren bij exposities; een soort van stamtafel. En als men die oude spulletjes allemaal ziet, dan komen de verhalen wel los, hoor.” Er komt ook nog ruimte voor een kantoor én er is een groot grasveld aan de achterkant van het pand. “En daar hopen we allerlei activiteiten te organiseren. Denk aan bijvoorbeeld markten, maar ook met de scholen kunnen we van alles organiseren daar.” Plannen zijn er uiteraard alweer genoeg. Huiskameractiviteiten zoals punniken, wisselende exposities, een poëziealbum middag of een lezing over oud ondergoed. Aeldakerka gaat net zo creatief verder als ze altijd is geweest. “Oh, ja”, lacht Veenstra, “ik weet nog dat we een modeshow in de kerk deden, die begon al met iemand die op de solex in oude kledij door de kerk reed. Ik moet zeggen, vooral Lucie bruist van de ideeën.”

Hij hoopt dat het museum nog voor de zomer open gaat. “En dan heb je best wel wat nodig. Een klusteam, een denktank voor het voorbereiden van de exposities, een team van gastvrouwen, een pr-team en mensen die zich met het archief bezig houden”, somt hij zo op. Bovendien: “We verwachten een bedrag van 20.000 euro te moeten investeren. Inmiddels heeft de gemeente 2.000 euro toegezegd en we zullen verschillende fondsen benaderen. Dat lukt ons wel. Het is wel weer een uitdaging, maar ook wel heel leuk.”

Op Tweede Paasdag, 1 april, organiseert Aeldakerka een ‘Kiekdag’ van 13.00 tot 17.00 uur, men kan dan een heleboel historische kleding en gebruiksvoorwerpen bekijken in de Rotonde te Niekerk. Op 27 april organiseert de vereniging een ‘Oranjedag’ in De Zaaier, met oranjespullen, de gedekte tafel van de koningin, en uiteraard oranjekoek, oranje ranja en koninginnensoep.