Grijpskerk heeft geen ‘top’-voorhoede

0
282
grijpskerk voetbal 2

Thuisclub laat de tien van Heerenveense Boys ontsnappen

GRIJPSKERK – VV Grijpskerk kampt het hele seizoen al met het gebrek aan een koelbloedige afmaker. Dat kwam ook tegen Heerenveense Boys aan het licht. De thuisclub leek met Bert Reitsema de juiste man te hebben, maar scoorde- wel een fenomenaal doelpunt- slechts één keer. De ploeg van Henk Buikema smacht naar een speler als Gabe-Teun Top die drie treffers produceerde en het verschil maakte: 1-3.

Bepalend voor de wedstrijd was de fase twintig minuten voor tijd. Zoals zo vaak heeft een club het moeilijk als de tegenstander ineens met tien man komt te staan. Hylke Bakker van Heerenveense Boys kreeg zijn tweede prent wegens een licht duwtje. Een belachelijke beslissing van de toch al warrig leidende arbiter Joop Bernard Kohler. Supporters van Grijpskerk zeiden het treffend over de Friese leidsman: respect moet je ook verdienen. Maar goed, de scheidsrechter was niet de oorzaak van de uiteindelijke nederlaag van Grijpskerk, die niet nodig was. Door de desorganisatie bij Grijpskerk kwam invaller Abdikarim Mohamed vogelvrij te staan op de vleugel, kon simpel voorgeven, waar de slungelige Top de zwak reagerende defensie de baas was: 1-2. Even later had een invaller aan de andere kant, Madhat Aldjebad, Grijpskerk weer naast Heerenveense Boys moeten schieten, maar koud in het veld dook hij op alleen voor de keeper, maar wist deze niet te passeren. Weg kans, weg 2-2. Deze misser kwam Grijpskerk niet meer te boven. Grijpskerk was mentaal geknakt. En dat was zaterdag op een Siberisch koud De Enk (de echte supporters die de barre omstandigheden trotseerden liepen heen en weer om warm te blijven) niet voor het eerst. Het zeer gehavende Grijpskerk, dat belangrijke spelers als Marcel Tillema en Bernard Steenbergen miste, begon helemaal niet onaardig tegen de nummer drie. Er zat eindelijk weer wat lijn in het spel van de gastheren, die daarmee ook enkele keren de Boys-verdediging uiteen speelden. Liet de inzet tegen SDS vorige week te wensen over, daarvan was nu geen sprake. De instelling was prima in orde. Er werd gevochten voor elke grasspriet. En juist mentaliteit was het zwakke punt bij de ploeg van Marius Hendriks, die terug was op bekende bodem. Hendriks was trainer in de glorietijd van Grijpskerk. Het was overigens de eerste onderlinge confrontatie. De eerste kansen kreeg Erik Lourens, met een eerste waarschuwingsschot en vervolgens ontfutselde de jonge aanvaller een verdediger de bal , kon alleen op het doel af en werd net op tijd afgehouden van de 1-0. Het antwoord was niet misselijk. Wie anders dan Gabe-Teun Top – het moeilijkste jongentje van de klas die Hendriks in het gareel heeft gekregen- was erbij betrokken. Doelman Stephan Douma hield aanvankelijk zijn doel schoon, nadat de doelwachter eerst zelf redding bracht en vervolgens de bal door een verdediger van de lijn werd gehaald. Maar de Grijpskerker doelman werd in de 36e minuut toch verslagen door een diagonale schuiver van Top. De ‘Smalruggen’ knakten maar heel even. Twee minuten later een prima pass, wederom stond Lourens aan de basis, waar Bert Reitsema goed op anticipeerde. De ‘Blanke Balotelli van Grijpskerk’ bedacht zich geen seconde en knalde vanuit een moeilijke hoek onberispelijk in de winkelhaak: 1-1. Reitsema leek het op zijn heupen te hebben en kwam dankzij een geniaal wippertje van Jan-Jacob Posthumus vlak voor rust weer in scoringskans. Dit keer was het makkelijker om het net te vinden en lepelde de bal wel over keeper Peter Hoekstra, maar ook over het doel. In de tweede helft trok de ploeg uit het Friese Haagje fel van leer en ranselde Douma een vrije trap uit de kruising. Vervolgens een fraaie combinatie tussen Jan-Martijn Huitema (veelvuldig balverlies leidend vandaag) en Erik Lourens. De bal werd keurig afgelegd op Danny Khoenkhoen, die onthutsend met de zoveelste scoringskans omsprong. Het bleef verder een lastige wedstrijd. Door de stormachtige wind – dwars over het veld pal in de richting de anders zo comfortabele bushokjes- bleef de bal vaak hangen. In het resterende deel zakte Grijpskerk door de hoeven. Heerenveense Boys kreeg alle ruimte en sneed steeds vaker door de Grijpskerker verdediging. "Zelf niet scoren en achterin te makkelijk de doelpunten weggeven", doceerde Henk Buikema na afloop maar weer eens. "Simpel voetballen, niet van die moeilijke dingen doen. Zij waren slimmer. De voorhoede maakte het verschil vandaag", wees Buikema, die de inzet en het creëren van kansen als positief zag. Belangrijkste was dat er werd gescoord. Nu nog wat meer. In ieder geval eentje meer dan de tegenstander.

GRIJPSKERK – HEERENVEENSE BOYS 1-3; Scoreverloop: 36. Gabe-Teun Top 0-1, 38. Bert Reitsma 1-1, 70. Gabe-Teun Top 1-2, 79. Gabe -Teun Top 1-3; Scheidsrechter: Bernhard Joop Kohler; Gele kaart: Jan-Martijn Huitema (Grijpskerk), Ferdinand Bijma (Heerenveense Boys); Rode kaart (twee keer geel): Hylke Bakker (Heerenveense Boys); Toeschouwers: 50

OPSTELLING GRIJPSKERK: Stephan Douma, Ruud Oosting (70. Madhat Aldjebab), Wiebe Loonstra, Jan-Jacob Posthumus, Rene Tillema, Cedric Eeuwema, Lieuwe Boonstra, Jan-Martijn Huitema, Bert Reitsema (70. Jorin de Boer), Erik Lourens, Danny Khoenkhoen

STER VAN HET VELD: BERT REITSEMA (GRIJPSKERK) – Het maken van een doelpunt is bij Grijpskerk een hele kunst. Bert Reitsema liet een zeldzaam kunststukje zien. De van OKVC afkomstige Reitsema- de hoop in bange dagen- schoot a la Balotelli binnen. De ster straalde, al duurde het maar even. De spits had al gauw zijn kruit verschoten.