Jens Hamstra zorgt voor opluchting in Surhuisterveen

0
1316
SURHUISTERVEEN - voetbal

’t Fean’58 blijft in gevarenzone

SURHUISTERVEEN – Raar is dat eigenlijk. De ineenstorting van een ploeg. Neem ’t Fean’58. Die ploeg speelde in de eerste seizoenshelft prima voetbal en bekleedde een prima plaats op de ranglijst in de tweede klasse I. Na de winter is het echter vooral sprokkelen geblazen en moet de ploeg ineens vrezen voor degradatie. Raar. Deze week pakten de Feansters twee puntjes. En dat schiet niet echt op. Midweeks werd het 1-1 tegen CVVO, zaterdag 1-1 tegen Kollum.

Overigens had hetgeen beide ploegen zaterdag op de mat legden bijzonder weinig met voetbal te maken. Daar konden de spelers overigens niet aan doen. Dat ligt aan de KNVB. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat de KNVB clubs in deze ijskoude periode van het jaar clubs haar wedstrijden laat spelen. Daar is namelijk niemand bij gebaat: de clubs niet, de spelers niet en de toeschouwers al helemaal niet. Het schijnt de KNVB echter allemaal niets uit te maken. Het door een computer bedachte wedstrijdprogramma moet afgewerkt worden. Niet meer en zeker niet minder.

Ondanks de werkelijk verschrikkelijke omstandigheden kwamen zaterdag toch nog 250 toeschouwers opdagen. Beide ploegen creëerden weinig in het eerste bedrijf. Van goed voetbal was zelden sprake en de kansen waren op de vingers van één hand te tellen. De factor wind speelde een te grote rol, hoezeer de 22 acteurs hun best ook deden. Pas na een uur voetbal brak de wedstrijd open. Rutger de Poel van de gasten schoot na een counter eerst nog tegen keeper Jelmer van der Meer aan, de rebound werd binnengetikt door wie anders dan Joop Pijnacker: 0-1.

Kansen voor ’t Fean’58? Die waren er amper. Jens Hamstra kreeg er één. Zijn kopbal, na een aardige voorzet van Harrie Groen, verdween echter net naast de paal. En toch werd het nog gelijk. In de blessuretijd, nota bene. En dus zat het de thuisclub nu een keer mee, al verdiende de wedstrijd ook geen winnaar. Imani Mchimbwa gaf scherp voor, en nu (in de 92e minuut) was Hamstra, die zaterdag debuteerde, wel trefzeker: 1-1. Daarmee kreeg de wedstrijd de uitslag die het verdiende en blijft het sidderen voor ’t Fean’58. De afstand tot de nummer drie van onder, Blauw Wit’34, is slechts vier punten. Het kan dus nog alle kanten op. Wanhopen doen ze echter niet in Surhuisterveen. ‘In de eerste seizoenshelft kon ik vrijwel altijd over hetzelfde basiselftal beschikken. Dat is nu niet meer zo. We blijven er echter in, ben ik van overtuigd’, zei trainer Russchen. Vooral het gemis van brein Joost Nieuwenhuis doet zich zo onderhand voelen. ‘We hebben de eerste seizoenshelft een beetje boven onze stand geleefd. Toch ben ik tevreden, ook over deze wedstrijd. We hebben de eerste helft niets weggeven, en na de rust ook eigenlijk niets’, zei Russchen.