Kluften en Waarden presenteert eerste deel neringproject

0
176
Kluften en Waarden slagersboek

Een overzicht van alle slagers in Grijpskerk in de twintigste eeuw

GRIJPSKERK – Het heeft even geduurd, en dat is niet zo gek als je bedenkt hoeveel werk erin zit, maar het eerste deel van het neringproject van de Grijpskerker Stichting Kluften en Waarden is afgerond. En wie beter dan slager, en sponsor, Henk Boersema kan dit allereerste hoofdstuk over de slagers in ontvangst nemen.

In dit allereerste deel van ‘De middenstand in Grijpskerk in de twintigste eeuw’ komen de slagers uitgebreid aan bod. “Het boekje geeft een overzicht van welke zelfstandige slagers in de twintigste eeuw in Grijpskerk gevestigd waren”, doet bestuurslid Hugo Luijken uit de doeken. “Er wordt vertelt over onder andere hun familie, maar ook over het pand waar ze in zaten en hoe dat er nu uitziet, en hoe de slager zijn handel bedreef. We hebben bij interviews met slagers en familieleden een heleboel oude foto’s meegekregen, waardoor er veel beeldmateriaal in het boek verwerkt is. In zes verschillende panden waren er in totaal zeventien verschillende slagers in deze periode in Grijpskerk. Er is een aardige tijdbalk in het boek opgenomen waarop je kan zien welke slager wanneer actief was, van de eerste in 1904 tot en met Boersema, die er nog altijd is.”

Het hoofdstuk is nu uitgebracht is als een apart boekwerk, maar het is wel de bedoeling dat alle losse hoofdstukken één geheel vormen. “Maar als je alle hoofdstukken in één boek wilt uitbrengen, dan ben je jaren verder”, verduidelijkt Luijken. Hoewel de club trots en tevreden is met het eindresultaat van dit eerste deel, is het inmiddels alweer “over tot de orde van de dag”. De meubels, mode en textiel staan op het programma. “En daarmee zijn we al redelijk ver gevorderd. We verwachten dit deel in het najaar af te ronden.”

Met dank aan de sponsoren, Slagerij Boersema en het SNS Fonds Grijpskerk, kost het boekwerk maar 5 euro. Het is te verkrijgen bij Slagerij Boersema in Grijpskerk.