‘Next Life is een groot avontuur’

0
176
Ongenode gast - cursus politiek actief 1

(On)genode gast

Datum: 19 maart

Tijd: 19.30

Plaats: Gemeentehuis Tytsjerksteradiel

De gemeente Tytsjerksteradiel organiseert dit jaar voor het eerst de cursus ‘Politiek Actief’ voor mensen die misschien de politiek in willen of anderzins geïnteresseerd zijn in plaatselijke politiek. Want het is nog wel eens wat ingewikkeld. Wat is nou eigenlijk een fractie en wat doet een raadslid nou precies? In de cursus komen verschillende aspecten van de plaatselijke politiek aan de orde. Algemene staatsinrichting en de gemeenteraad waren de onderwerpen van de eerste twee cursusavonden, debatteren stond centraal tijdens de derde avond en op de laatste avond werd een raadsvergadering bijgewoond waarna de deelnemers een certificaat uitgereikt hebben gekregen. Aan de cursus deden bijna veertig mensen mee, waarvan in totaal bijna dertig ook daadwerkelijk de politiek in willen gaan. De (On)genode gast bracht een bezoek aan de cursisten op de derde cursusavond over debatteren.

De cursusavond over debatteren werd geleid door Ilona Eichhorn van www.debat.nl. Zij leerde de cursisten alles over hoe een debat in de gemeenteraad eruit ziet, hoe het debat opgebouwd wordt en wat je vooral wél en vooral niet moet doen tijdens een debat.

Ter introductie liet zij een filmpje zien met voorbeelden van het televisieprogramma ‘Het Lagerhuis’. In het filmpje waren ook vechtpartijen te zien tijdens een vergadering van een Aziatische regering en was te zien hoe schreeuwerig het er soms aan toe gaat in het Engelse Lagerhuis. ‘Dit is dus precies wat wij vanavond niet gaan doen,’ zegt Eichhorn. De debatdeskundige liet de deelnemers de keus waar zij het die avond over zouden gaan hebben. ‘Hoe bereid je je voor op een debat?’ en ‘Vanaf welk moment wordt een betoog saai?’ waren onderwerpen waar de deelnemers graag meer over zouden willen weten.

Na de uitleg van Eichhorn over hoe een debat in de gemeente Tytsjerksteradiel opgebouwd is werd de groep opgedeeld in vier fracties die zich bezig moesten houden met twee onderwerpen. Twee fracties moesten gaan debatteren over een vraag die in 2005 nog speelde: ‘Moet er een Centrale As komen?’. De ene fractie moest argumenten voor, en de andere fractie moest argumenten tegen bedenken, alsof er nog niets besloten was over de komst van De Centrale As. Voor sommige deelnemers werd het één groot toneelspel, omdat zij net in de groep ingedeeld waren waarmee zij het absoluut niet eens waren. Dit gold ook voor de andere twee fracties. Zij moesten debatteren over de vraag of er een ondernemersfonds moest komen in Tytsjerksteradiel. Een actueel onderwerp wat ook in de raadsvergadering van twee dagen later besproken zou worden.

De vier fracties kregen tien minuten de tijd om argumenten voor of tegen te bedenken waarna een kort debat volgde. Eichhorn hield ondertussen bij hoe men het er vanaf bracht. Na afloop liep zij alle kandidaten na om hen van opbouwende kritiek te voorzien. ‘Bent u er bewust van dat u dezelfde spreekstijl heeft als Obama?’ Vroeg zij aan een van de kandidates waarna de vrouw heel hard knikt. ‘Ik ben Amerika-deskundige, dus ja!’

Veel van de deelnemers vonden het nog wel moeilijk om een goed debat te kunnen voeren. Er zijn veel valkuilen waar je gedurende een debat in kan trappen. Niet teveel in herhaling vallen, voorlezen in plaats van voordragen, je niet goed genoeg ingelezen hebben in het onderwerp en verkeerd gebruik maken van je lichaamstaal zijn slechts een paar aspecten waar je goed op moet letten. De cursisten hadden veel aan de aanwijzingen en tips van Eichhorn. ‘Je bent je er vaak zelf niet eens bewust van hoe je overkomt. Dat is toch van wezenlijk belang binnen een debat,’ aldus een van de cursisten.

Eichhorn benadrukte daarop dat een debat heel ander in elkaar steekt dan een discussie. ‘In een debat wil je overtuigen. In een discussie laat je alleen je mening weten. Voor een debat is het dus heel belangrijk om je boodschap overtuigend te brengen.’

 

]Ongenode gast - cursus politiek actief 2

Ongenode gast - cursus politiek actief 3