Nieuw seizoen met nieuwe kansen voor de Spitkeet

0
182
Hessel Hoornveld - Spitkeet Harkema

HARKEMA – Op 1 april, paasmaandag, vindt tijdens het Recreatierondje Achtkarspelen de feestelijke opening plaats van de nieuwe speeltuin en het ‘Pikehok’ in Themapark / Openluchtmuseum de Spitkeet in Harkema. De opening van de speeltuin zal worden gedaan door Jan Lammers, wethouder in de gemeente Achtkarspelen. De opening van het Pikehok zal gedaan worden door de twaalfjarige Anne – Jasper Rispens, de jongste vrijwilliger die aan de bouw heeft meegewerkt.

Met de komst van de twee speeltuinen wordt ingesprongen op de jarenlange wens van gezinnen om het park ook voor de kinderen interessanter te maken. ‘De oudere kinderen vinden de oude huisjes vaak bereninteressant, maar voor de jonge kinderen is het nog wel eens moeilijk om de aandacht erbij te houden. Zij spelen liever. Daarom hebben we nu twee speeltuinen. Eentje voor kinderen tot zes jaar oud en een voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar,’ zegt Hessel Hoornveld, een van de vrijwilligers van de Spitkeet.

Vorig jaar trok het openluchtmuseum ongeveer 10.000 bezoekers, iets waar de vrijwilligers enorm trots op zijn. Hoornveld is sinds ongeveer zeven jaar betrokken als vrijwilliger bij de Spitkeet. ‘Het is prachtig om mensen te laten zien hoe men vroeger hier in de omgeving leefde. In deze regio leefde men in verschrikkelijke armoede. Die manier van wonen en leven willen wij graag laten zien.’

In het themapark zijn woningen te zien uit de periode tussen 1850 – 1950. Sinds de oprichting van het park in 1990 heeft het park vele ontwikkelingen doorgemaakt. Zo zijn er de afgelopen jaren onder andere een onderduikerhol en een baarhuisje bijgebouwd. Momenteel is men bezig met het afronden van een ‘Pikehok’ dat op Paasmaandag geopend gaat worden. ‘Na de Tweede Wereldoorlog leefde men hier in extreme armoede. Het is gebeurd dat mensen een oud kippenhok met minimalistische middelen ombouwden tot woning om in te leven. Wij zijn nu bezig om een ‘Pikehok’ uit die tijd na te maken.’

Ook voor mensen die al eens eerder een bezoek hebben gebracht aan het openluchtmuseum in Harkema is het komende seizoen dus een aanrader, vanwege de extra mogelijkheden om kinderen te vermaken en vanwege de nieuwe bezienswaardigheden. ‘Het zou mooi zijn dat er dit jaar 12.000 mensen langskwamen. Maar dat is van zoveel factoren afhankelijk. We zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van het weer.’

De vrijwilligers van het openluchtmuseum hebben vergevorderde plannen voor het volgende project. Er is inmiddels een begin gemaakt met de fundering van een ‘Malle Molen’. ‘Een malle molen was een huisje van ongeveer negen bij negen meter, dat verdeeld was in vier gelijke delen. In elke deel leefde een gezin. Tegenwoordig zouden we het achterstandsgezinnen noemen. Zodra er een gezin uit de woning trok draaide elk gezin een woning door. Op die manier woonde iedereen eens aan de kant waar de zon op stond.’

Binnenkort komen jongeren uit Zweden langs voor een uitwisselingsproject. Zij gaan meewerken aan de bouw van de Malle Molen, evenals jongeren van een school in Drachten. Als alles verloopt volgens schema is de Malle Molen eind 2014, begin 2015 klaar.