(on)Genode Gast 20-03-2013

0
491
grijpskerk nw kleedkamers 3

Datum: 20 maart 2013

Tijdstip: 16.00 uur

Locatie: Quicksilver S. Zuidhorn

Er kwam er weer eentje de mailbox binnenrollen: een persbericht beginnend met ‘Wethouder Stol opent…’. Deze wethouder Fred Stol, hier op de redactie ook wel eens Fred ‘ik-hou-wel-van-een-feestje’ Stol genoemd, had dit keer de glorieuze taak twee nieuwe kleedkamers te openen. Dus ietwat fronsend stapte de Ongenode Gast in de auto om richting Zuidhorn te vertrekken. Twee kleedkamers openen, wat valt daar nou van te maken?

Een heleboel, bleek al snel aan de Sportlaan. In de bestuurskamer van de VV Zuidhorn is het dan al gezellig druk. Het is zien en gezien worden blijkbaar en deze opening staat voor de VV Zuidhorn gelijk aan een langgekoesterde wens die in vervulling gaat. De sfeer zit er dan ook lekker in. Voorzitter Gert Oostenbrug onderbreekt zijn gesprek met Minne Bonnema, sponsorcommissie, en Abbe Borger, hoofdsponsor Albert Heijn Zuidhorn, met liefde om even te vertellen over deze hoognodige capaciteitsuitbreiding. “De douches”, vertelt hij, “die zijn prachtig. Mooie groen-witte tegels, de clubkleuren. Om de tegenstanders te jennen, hè?” Borger en Bonnema lachen tevreden, terwijl Oostenbrug alle duurzame elementen opsomt. “De grotendeels led-verlichting wordt aangevuld met lichttubes en lichtbuizen en werkt op sensoren. Net als de douches, daar zit een tijdsschakelaar op.” Hoe snel de spelers hun zeep uit moeten spoelen is nog niet uitgetest. “Maar dat je mag zo even proberen”, lacht Bonnema.

Zoals gezegd, de sfeer zit er goed in. Aha, wethouder Fred Stol stapt binnen, dus het feest kan weer beginnen. Ook mede-wethouders Bert Nederveen en Jan Oomkes hebben de Hooiweg verruild voor de Sportlaan. Drie toespraken later, met vooral lovende woorden van Oostenbrug, aannemer Reint Kooi en Stol, wordt het tijd voor het ‘moment suprême’: het daadwerkelijke openen van de kleedkamers. De eer is aan het jongste en oudste lid van de vereniging, oftewel Ruben Bloem en Evert Kapma. ‘Kapma hoeft niet meer bij de selectie’ klinkt het in het publiek als het de 85-jarige na de derde poging lukt de nieuwe kleedkamer ‘open te schieten’. Zijn jonge tegenpool lukt het in één keer, maar die heeft volgens Kapma het balgevoel dan ook in het bloed zitten. In grote getalen stromen de aanwezigen de kleedkamers binnen, die niet alleen heerlijk nieuw ruiken, maar er zo ook nog eens uit zien. Kapma heeft nog andere tijden meegemaakt. “Vroeger moest je in de sloot douchen”, lacht hij. “’t Is te hopen dat dit zo netjes blijft”, voegt hij er aan toe met een blik in de rondte. Al 73 jaar lid van de vereniging en nog altijd een toonbeeld van hét woord van deze middag: ‘betrokkenheid’. Want dát is wat hier getoond wordt volgens iedereen die de Ongenode Gast verwondert vraagt naar deze grote opkomst.

“Bedankt voor het besluit”, kaatst Stol terug naar raadslid Arina Havinga als zij hem feliciteert met de nieuwe kleedkamers. De weg naar dit moment was lang, want al in 2008 werd er gesproken over extra kleedkamers voor VV Zuidhorn. “Toen de notitie knelpunten in de sport begin 2012 werd goedgekeurd door de raad, hebben we direct maar stevig aangepakt”, vertelt Stol. “En dit is ook een beetje oefenen geweest”, zegt hij met een blik op de kleedkamers, “want de sporthal zelf wordt ook nog dit jaar opgeknapt.” Aha, weer een opening in het verschiet dus? “Ik schijn nogal van feestjes te houden”, lacht Stol, “dus er staat wel weer wat in de planning. Maar het is toch ook mooi, een succesje in deze tijden?” Het wordt beaamd door gebouwenbeheerder Harm Eding, die loopt te genieten van de brandschone vloeren. “Het moet hier net de Dierentuin in Emmen zijn.” Vertwijfeld kijkt de Ongenode Gast hem aan. “Daar ligt ook nooit wat op de vloer en alleen daarom al zou je er zelf ook niks neer gooien.”

Tevreden vertrekt de Ongenode Gast. Het is maar weer afwachten of er volgende week weer zo’n leuk feestje is gepland. Maar wacht eens, wat staat daar in de mailbox? ‘Wethouder Stol opent…’. Ah, we kunnen weer!

 

 

grijpskerk nw kleedkamers 4

grijpskerk nw kleedkamers 5

grijpskerk nw kleedkamers 6