Aduard 2000 kan weer niet winnen van ZFC Zuidlaren

0
227
DSK_STRK-p25

Paars-witten springen slordig om met de kansen

ADUARD – ZFC Zuidlaren is voor Aduard 200 de laatste jaren een ‘angstgegner.’ De Groningers hebben al drie seizoenen niet gewonnen van de Drenten. Aduard kon zaterdag voetballend aardig mee, maar moest het voorin afleggen. Het technisch betere en effectieve Zuidlaren scoorde voor rust via Jos Lamain. De immer gevaarlijke spits verdubbelde de score na rust: 0-2.

Trainer Rob Vliek heeft niet een speler van het kaliber Lamain, die begeerd wordt door grote amateurclubs, maar het wel best vindt in Zuidlaren. Jeffrey Eggens is de kansenmisser bij Aduard. Eltjo Velting, terug van een blessure en als diepste spits gebombardeerd, kon het net ook niet vinden. Clubtopscorer Barteld Faber is de man uit vorm. De van Zuidhorn teruggekeerde speler werd op de bank gehouden. Faber mocht diep in de tweede helft alsnog opdraven, was dreigend, maar bleef ook droog staan. En dan is er nog middenvelder Matthijs van Beusekom, die de laatste wedstrijden immer de score opent, maar uitgerekend tegen Zuidlaren niet. Het hooggeklasseerde ZFC, met enkele balvaardige en beweeglijke spelers lastig te bespelen, is de laatste weken ook de vorm van voor de winterstop kwijt en heeft het geluk ook niet mee. De eerste helft was een open wedstrijd, met kansjes over en weer. Met name Eggens liet zich gelden, zonder tot rendement te komen. Na twintig minuten brak de ploeg van Ron Krohne de wedstrijd open op het droge maar harde veld, wat meer weg heeft van een toendra. Luuk Jans speelde Lamain aan. De kleine sterke spits ging aan voor een solo, draaide om de hele verdediging heen en schoot akelig zuiver in de uiterste hoek: 0-1. Aduard stelde er wat dreigende momenten tegenover. Een kansrijke kopbal van Haye van der Werff was te laag om de kleine keeper Jeremy Pfundt in verlegenheid te brengen. Er kwam na de 0-1 wel meer druk van de gastheren, maar de afwerking liet te wensen over. Na een half uur een hoge peer van Matthijs van Beusekom, waar Eggens in geloofde. De spits probeerde met de buitenkant schoen over Pfundt te lepelen, maar dit mislukte volkomen. Even later een schotpoging van Elting, recht in handen van de Zuidlaarder keeper. Op slag van rust de beste gelegenheid voor de thuisclub. Van Beusekom bracht met een geniale hakbal Eggens in vrije positie. Eggens gaf voor, waar de bal in op miraculeuze wijze niet over de doellijn kon worden gewerkt.

In de tweede helft was het spel van beide kanten onrustig. In de 55e minuut een kans voor Aduard. Uit een ingooi had Eggens alle kans om te schieten, maar treuzelde te lang, waardoor ook deze kans verloren ging. Na een gevaarlijke tegenstoot van de bezoekers – technisch hoogstandje- ging Eggens wederom op avontuur, glipte langs iedereen en had Aduard naar 1-1 moeten schieten. Tot verbijstering van het handjevol toeschouwers mikte hij naast de paal. Trainer Rob Vliek had genoeg gezien en moest wel ingrijpen. Faber kwam binnen de lijnen, in de plaats van Haye van der Werff. Faber viel uitstekend in. ‘Faberge’ danste met nog twintig minuten te gaan knap langs zijn tegenstanders, maar de voorzetting was slecht. In plaats van een voorzet werd het een achterzet. En dat is Faber de laatste tijd ten voeten uit. Makkelijk passerend, maar aan het eind voert hij zijn acties te ver door of is onzorgvuldig met de beslissende voorzet. ZFC liet vervolgens zien hoe het wel moet. Koen Jans mocht vanaf de zijkant aanleggen voor een vrije trap. De scherp aangesneden bal werd door spelbepaler Lamain van dichtbij ingeknikt: 0-2. Er werd nog geprotesteerd wegens vermeend buitenspel, maar de helemaal uit de buurt van Amsterdam afkomstige jonge arbiter Germs, die mannelijk voetbal toeliet, wuifde dit weg. Aduard probeerde het nog wel. Faber, die wederom zijn man uitkapte kwam even later wel tot een goede voorzet, al was deze aan de harde kant. Velting kon zijn hoofd er tegenaan zetten, maar miste alle richting. Faber, toch weer hij, werd met een handig lobje bediend door de eveneens ingebrachte Paul Koen. De aalgladde spits kon doorstomen, maar werd getorpedeerd door Bert Oosterveld die goed weg kwam met geel, want Faber was de doorgebroken speler, die een scoringskans ontnomen werd. Het slotakkoord was een harde uithaal van Velting, op de vuisten van Pfundt die daarmee zijn doel schoon hield. Aduard wist weer niet te winnen van ZFC Zuidlaren. En dat geldt voor de laatste drie seizoenen (de laatste overwinning dateert van september 2009). De nederlaag was verdiend, dat vond ook toekomstig PEC-Zwolle-trainer Ron Jans, die weer terug is in het Noorden en dus de gelegenheid aangreep om zijn zoon Koen (Daan is geblesseerd) aan het werk te zien.

ADUARD 2000- ZFC ZUIDLAREN 0-2 (0-1); Scoreverloop: 19. Jos Lamain 0-1, 70. Jos Lamain 0-2; Scheidsrechter: Germs (Wilnis, Noord-Holland); Gele kaart: Andre van de Kerkhof, Remco van Merode, Gerben de Haan, Klaas Cruiming (allen Aduard), Bert Oosterveld (ZFC Zuidlaren); Toeschouwers: 50

OPSTELLING ADUARD: Andre van de Kerkhof, Remco van Merode, Rik van Noord, Gerben de Haan, Arend-Jan Linde, Klaas Cruiming, Ningo Wibbens (75. Paul Koen), Matthijs van Beusekom, Jeffrey Eggens, Klaas Cruiming, Eltjo Velting , Haye van der Werff (66. Barteld Faber)

STER VAN HET VELD: BARTELD FABER (ADUARD). Hoewel niet scorend en niet in vorm, liet de pijlsnelle spits in een klein half uurtje wel leuke dingen zien. Zijn passeerbewegingen- soepel dansend langs zijn tegenstanders- zijn een lust voor het oog. Manco is de afwerking, waar heel Aduard mee te kampen heeft.