Boek over 125-jarige molen De Eendracht

0
201
presentatie molen boek Sebaldeburen

“Ik ben met de molen getrouwd”

SEBALDEBUREN – In slechts drie maanden schreef molenaar Henk Berends een compleet boek over ‘zijn’ molen, die dit jaar 125 jaar bestaat. In het boek staat de volledige geschiedenis van de molen, die in polder tussen Sebaldeburen, Grootegast en Lutjegast staat. De molen betekent veel voor Berends. Als hij er niet had gewoond, was hij jaren geleden al geëmigreerd naar Canada.

Op de tafel in de keuken ligt het vorige boek over de molen, dat in 1978 geschreven werd. Inmiddels is de kaft geel. Binnenin staan enkele plaatjes, maar het lijkt in de verste verten niet op het boek dat nu uitgegeven wordt. Met een prachtige vormgeving is het geheel in elkaar gezet. “Ik ben er in december aan begonnen,” vertelt Berends. “In januari en februari ben ik de archieven van het waterschap ingegaan om dingen op te zoeken. Dat heb ik gecombineerd met de informatie uit het vorige boekje.”

In totaal telt het 128 pagina’s. “Boeken over de werking van een molen bestaan er al genoeg en daarom heb ik besloten om iets te maken over deze molen,” zegt de molenaar. Het boek gaat naast de molen ook over de families, die jarenlang bij de molen gewoond hebben. Zo was Jan van Esch ooit 58 jaar molenaar. Voor zijn drie dochters, eentje was tijdens de uitreiking ziek, was het eerste boek. Harma van Esch vertelt: “Ik ben hier geboren en heb er tot mijn vierde gewoond.”

Anekdotes zijn er genoeg. Zus Gerrie vertelt: “Voor het boek hebben wij foto’s aangeleverd. Dat was erg leuk om te doen. We hebben hier een heerlijke tijd gehad.” Toch was er ook een droevig moment. Zo kreeg het hondje van de familie ooit een tik van de molen. “Hij is door de lucht gevlogen en was meteen dood,” vertelt Harma. “Het was voor ons een goede waarschuwing niet te dicht bij de molen te komen.”

Voor de molenaar is het nog iedere dag genieten op het plekje waar hij en zijn vrouw al bijna veertig jaar wonen. “Dit is een plekje dat niet zo te bereiken is. We zijn hier echt komen wonen vanwege de molen, anders waren we naar Canada gegaan. Ik ben met de molen getrouwd,” bekent hij. “Elke molen heeft iets bijzonders, maar ik heb nooit gedacht om ergens anders heen te gaan. Dan zou je dit moeten achterlaten en dat wil ik niet. Hier mag van alles zonder dat de gemeente meteen achter je aanzit.”

Voor het grote publiek is de molen geopend op 11 en 12 mei, als de Nationale Molendag plaatsvindt. Wie eerder al het boek wil kopen, kan dat doen door te mailen naar molenboek@hbservice.nl. Wie het boek komt afhalen betaalt € 9,50, maar voor € 13,- kan hij ook bezorgd worden.