Eis Jasper S. 20 jaar cel

0
152

OM: ‘Moord met voorbedachte rade bewezen’

LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft vrijdagmiddag twintig jaar cel geëist tegen Jasper S, de 45-jarige boer uit Oudwoude die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op en de verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Officier van Justitie Henk Mous achtte moord met voorbedachte rade bewezen. Jasper S. kwam donderdag en vrijdag voor de rechter waar hij bekende het meisje te hebben verkracht en vermoord.

Op de vroege donderdagochtend hadden al veel belangstellenden zich verzameld bij de rechtbank in Leeuwarden. Naast dat de pers massaal op was komen draven voor deze rechtszaak, waren er ook verscheidene belangstellenden, waarvoor de rechtbank honderdvijftig plaatsen had gereserveerd. Rond 9.00 uur werden de mensen die voor de deur stonden te wachten de toegang geweigerd. Tientallen mensen moesten het verloop van de rechtszaak elders volgen.

In de rechtszaak tegen Jasper S. legde hij een volledige bekentenis af, alhoewel er voor OM na zijn verklaring nog verscheidene vragen overbleven. Zo wist hij zich bepaalde details over hoe hij Marianne had omgebracht nog wel te herinneren, maar of Marianne zich verzet had of niet kon hij zich niet herinneren. Ook zijn eigen gevoelens en gedachten waren daarbij een grote zwarte vlek.

Na het doornemen van de feiten omtrent de moord en de verkrachting kregen familieleden van Marianne Vaatstra het woord over hoe het verlies van hun dochter en zusje impact had gehad op hun leven. Zo verklaarde zus Wilma over hoe zij de eerste dag van mei 1999 kennis namen van de dood van hun zusje. ‘Mem viel steeds flauw die dag, het was afschuwelijk om aan te horen wat er met onze Marianne was gebeurd. Die dag zijn ook onze ouders gestorven. Heit en mem zoals zij waren zijn er niet meer.’

De moeder van Marianne liet middels haar advocaat een emotionele verklaring horen. ‘Het laat me als moeder niet los, als ik denk aan haar laatste uren. Ik zou nog zo met haar willen ruilen, zodat zij verder kan leven.’

Ook zus Ineke en vader Bauke gaven een emotionele verklaring, waarin Ineke nog liet weten trots en dankbaar te zijn op alle mannen die mee hadden gedaan aan het DNA-verwantschapsonderzoek.

De rechter gaf Jasper S de mogelijkheid om te reageren op deze verklaringen. ‘Deze verklaringen snijden me door de ziel, hier zijn geen woorden voor,’ zei hij.

Voor de emotionele schade die de familie geleden heeft vroeg hun advocaat om een schadevergoeding van in totaal €80.000,-. Zo lijdt Freddy Vaatstra, de broer die erbij was toen het lichaam van Marianne gevonden werd, aan een Posttraumatisch Stress Syndroom. Dit syndroom is ook bij de moeder van Marianne vastgesteld. Ook al is er (nog) geen psychische schade bij hen vastgesteld, toch vond de advocaat ook dat zij recht hadden op een geldbedrag.

Op vrijdagochtend werd de zitting voortgezet waarbij deskundigen aan het woord kwamen over Jasper S. Een klinisch psycholoog die Jasper S. onderzocht stelde vast dat hij geen persoonlijkheidsstoornissen heeft en volledige toerekeningsvatbaar is. De psychiater die S. onderzocht vond wel kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar deze waren niet genoeg om ook daadwerkelijk te kunnen spreken van een persoonlijkheidsstoornis. Verder werd er geen seksuele afwijking vastgesteld. Overigens kan dat niet geheel uitgesloten worden, in verband met de ernst van het geweld dat S. gebruikte.

Het Openbaar Ministerie eiste 20 jaar cel. In 1999 was dat de maximale straf die stond voor een delict als deze. In 2006 werden de wetten aangepast en vanaf dat moment was het ook mogelijk om levenslang als straf op te leggen. Dit vond het OM echter een te zware straf. Minder dan 20 jaar cel was echter ook niet acceptabel, omdat er verder geen verzachtende omstandigheden waren, aangezien S. meer dan dertien jaar lang zweeg, niet de ‘plaats delict’-foto’s wilde bekijken en zijn eigen gezin boven het belang van de familie Vaatstra stelde.

De advocaten van S. vinden dat er van voorbedachte rade geen sprake is; zij spreken van doodslag. Volgens de raadsmannen van S. handelde hij in een opwelling.

De rechtbank doet uitspraak op 19 april.

Meer over de nacht van 30 april op 1 mei 1999 op pagina 11.