Harkema krijgt mega kippenstal

0
141

BUITENPOST/HARKEMA – Net buiten Harkema komt een kippenstal voor bijna 35.000 vleeskuikens. De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft afgelopen woensdag een ‘Verklaring van geen bezwaar’ voor dit plan afgegeven. Alleen de PvdA en GBA waren tegen het voorstel. Als gevolg op het besluit heeft Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) Kamervragen gesteld.

De oppositiepartijen, met uitzondering van de VVD, hadden veel kritiek op de plannen. Volgens Theun Nicolai (PvdA) rammelt het voorstel en wordt aan de gezondheid van omwonenden voorbij gegaan. “Wij willen niet dat er mensen uit Drogeham en Harkema moeten verhuizen door de komst van deze stallen. Het is een grote treurigheid,” was zijn stelling. Ook Frans Hoekstra (GBA) hamerde op dit punt. “Waar zijn we hier mee bezig? Wat als er ooit brand uitbreekt? Kunnen de mensen dit risico wel aan?” Aanvankelijk leek ook de FNP tegen de plannen. Volgens voorman Sjoerd Groenhof was er geen sprake van goede communicatie met omwonenden, toch stemde de partij voor het voorstel. Dit tot ergernis van Nicolai. “De FNP lult populistisch, maar gaat uiteindelijk toch weer om.”

De dag na het besluit heeft Tweede Kamerlid Lutz Jacobi vragen gesteld over de zaak. Zij willen van staatsecretaris Sharon Dijksma (PvdA) en minister Edith Schippers (VVD) weten wat de gevolgen van fijnstof rond de boerderij zijn. “Ik vind het niet zo slim om weer uitbereidingsmogelijkheden te geven,” zegt Jacobi. “Ik maak me hier terecht zorgen over. Het ligt redelijk dicht op de bewoonde kom. De gemeenteraad kan beter wachten op normen van de gezondheidsraad, die nu nog druk bezig is.” Via Twitter reageerde CDA-prominent Joop Atsma ook nog op de vragen. Hij schreef het raar te vinden dat Kamerleden vragen stellen naar aanleiding van een raadslid dat zijn zin niet krijgt. Als Jacobi het hoort moet ze lachen. “In de tijd dat Joop in de Kamer zat deed hij precies hetzelfde.”