Houtdraaien lust en leven voor Willem van der Schors

0
172

GAARKEUKEN – ‘Als ik mijn leven over had kunnen doen, dan verdiende ik mijn geld met houtdraaien.’ Er is geen twijfel over mogelijk of Willem van der Schors uit Gaarkeuken deze uitspraak meent. Het maken van bijzondere schalen, vazen en andere voorwerpen van hout is zijn lust en zijn leven en daar besteedt hij enorm veel tijd aan. Naast een volledige baan. Of hij nog wel eens wat anders doet dat houtdraaien? ‘Ja hoor,’ lacht hij, ‘ik heb nog een klein groentetuintje en een kas. Ook daar besteed ik tijd aan.’

Het houtdraaien begon bijna tien jaar geleden. Op de ambachtsschool had hij leren werken met een draaibank. Het leek hem leuk om dit weer eens op te pakken, maar dan met hout in plaats van metaal. Een familielid had een kleine draaibank en daarop begon Van der Schors met het oefenen. Zijn allereerste werk, een paddenstoel gemaakt van het hout van een gouden regen, heeft hij nog steeds.

Hij wilde zich graag verder ontwikkelen met het houtdraaien, maar in het noorden van het land waren er geen cursussen te vinden. Ook het internet bood toen nog geen uitkomst. Bij toeval, tijdens een vakantie naar Terschelling, kreeg hij een folder van een plaatselijke houtdraaier onder ogen. ‘Ik twijfelde geen moment, ik stapte op de fiets en enkele minuten later stond ik bij de houtdraaier op de stoep.’ Hij hielp Van der Schors verder op weg en wees hem op de vereniging Radius, de landelijke vereniging voor houtdraaiers. Inmiddels zijn negen jaren verstreken en is Van der Schors voorzitter van de noordelijke afdeling van Radius.

Van der Schors maakt inmiddels van allerlei soorten hout schalen, vazen en andere voorwerpen. Zijn uitdaging ligt in het maken van voorwerpen uit stukken boom mét wortel. Daarin is hij tevens de enige in Nederland die op die manier te werk gaat. ‘Het is zo verschrikkelijk leuk om te doen!’

Inmiddels staat Van der Schors met zijn vrouw zo’n dertig keer per jaar op een markt. Hij is een graag geziene gast op designmarkten, kerstmarkten of ambachtsmarkten. Speciaal voor die markten maakt hij ook leuke kleinere objecten, zoals houten oorbellen, tolletjes voor kinderen en andere hebbedingetjes. Op de markten demonstreert hij tevens hoe het houtdraaien in zijn werk gaat, wat gasten enorm leuk vinden om te zien.

Van der Schors heeft de laatste tijd ook vaak geëxposeerd met zijn werk. ‘Dat ambieer ik ook zeker. Een beetje meer de kunstzinnige kant op met mijn werk.’

In de tuin achter zijn huis staat een blokhut die hij ook gebruikt als expositieruimte. ‘Deze is op afspraak geopend, en op een aantal zaterdagen gedurende het jaar. De data daarvoor kondig ik aan op mijn website. Maar als mensen langsfietsen en aanbellen en er is iemand thuis, dan mogen zij ook altijd een kijkje komen nemen.’

Van der Schors heeft veel leuke reacties gekregen op zijn werk. ‘We stonden in juni eens op een markt toen een oudere vrouw, waarvan we konden zien dat zij niet veel te besteden had, vertelde dat ze een schaal zo ontzettend mooi vond, maar het jammer vond dat zij het niet kon betalen. Nog geen vijf minuten later stond haar schoonzoon voor de kraam. Zijn schoonmoeder was pas in februari jarig, maar omdat zij nooit wist wat zij voor haar verjaardag wilde, hadden de kinderen alvast besloten om haar die schaal te schenken. Er was alleen geen mogelijkheid om te pinnen. We hebben toen de schaal achteruit gehouden en in september, toen de dochter van de man verhuisde naar Friesland, heeft hij de omweg gemaakt naar Groningen om de schaal alsnog op te komen halen. In maart heb ik de man nog eens gebeld om te vragen wat zijn schoonmoeder van het cadeau vond. Zij wist niet wat haar overkwam, ze was er enorm blij mee.’

In de toekomst wil Van der Schors zich meer gaan ontwikkelen in het excentrisch draaien van hout. ‘Maar dan zal ik eerst met pensioen moeten, anders komt dat er niet van.’

Van der Schors staat op 7 april op de Designmarkt in Groningen. Zijn werk is ook te zien op zijn website: www.wood-worm.com.