Iety van der Sluis

0
155
DSK_STRK-p05

Naam: Iety van der Sluis

Voorzitter Stichting Terwille

“Terwille is een stichting die zich inzet voor verslavingszorg in de provincie Groningen. De stichting is in 1998 opgericht op initiatief van een aantal politieagenten die zich het lot van de verslaafden hebben aangetrokken. Ze pakten een heleboel verslaafden op, die even later alweer op straat kwamen, zonder de hulp die ze nodig hebben. Langzamerhand is de stichting steeds verder gegroeid en inmiddels zijn we zelfs gelieerd aan De Hoop in Dordrecht, een hele bekende organisatie in de verslavingszorg. Er is onder andere een arts in dienst, een psycholoog en maatschappelijk werkers; er werken ongeveer vijftig mensen, die samen met een grote groep vrijwilligers onder andere de telefonische hulpdienst, de drie poliklinieken, de ambulante hulpverlening en de acute crisiszorg draaiende houden. We bieden hulp bij iedere soort verslaving die er maar is; drugs, drank, internet, medicijnen, gokken, wat niet? In verhouding met andere verslavingszorg zitten we helemaal aan de bovenkant qua successen. Iemand typeerde de medewerkers van Terwille eens als van die tijgers, die zich vastbijten in ieder mens dat genezen kan worden. We willen de mensen ondersteunen om ze zelf te laten ontdekken dat ze de moeite waard zijn en weer aan de positieve kant kunnen komen. We geven ook hulp voor ouders, partners en kinderen van verslaafden en hebben een heel bijzonder programma van voorlichting genaamd Relegs. Dat geven we op scholen en kerken en daarmee willen we vooral jongeren en scholieren waarschuwen voor de gevaren van een verslaving. Als je stevig op je benen, oftewel ‘legs’, staat, kun je goede keuzes maken.

Zelf ben ik in 2008 begonnen in het vrijwillige bestuur van Terwille, waar ik al in 2010 en 2011 als vice-voorzitter de voorzitter verving. In 2012 ben ik dan officieel voorzitter geworden. Vroeger werkte ik bij de gemeente Groningen al met mensen met een beperking waar ook mensen met een verslaving tussen zaten, dus die ervaring had ik al. Het is een feest om met elkaar te werken bij Terwille; de sfeer is zo goed onderling. Dat is bijzonder. Financieel wordt het wel elk jaar meer een uitdaging. ‘Jongens, hoe redden we het weer’, vraag ik me wel eens af. Het is mogelijk ons werk te ondersteunen met een gift. Alle informatie hierover en over Terwille is te vinden op www.terwille.nl.”