Minikul 02-04-2013

0
1274

De zomer komt er aan. Met zo’n zin val ik me geen buil. Er zit immers altijd een kern van waarheid in. Maar moet je in een column die toch vooral als een strikt persoonlijke uiting is bedoeld, wel op safe gaan? Want je mag echt heel ver gaan voordat een rechter oordeelt dat je over de schreef bent gegaan. Dat is prima, vrijheid van meningsuiting, maar anderzijds is het ook een beetje laf. ‘Lekker veilig’, persvrijheid immers, maar ook een schuilplaats om je persoonlijke ongenoegen en onkunde (jawel, zeker!) te uiten c.q. te camoufleren. Hoho, zeggen dan veel HH en DD journalisten wier Hoogste Streven & Diepste Verlangen vaak de persoonlijke column is: ‘Wij zijn de bewakers der democratie’.

Da’s helemaal waar, maar toch, enige – enige? – sensatiezucht en het zich belangrijker maken dan hij/zij is, is de doorsnee journalist eigen. ‘t Wordt hem/haar door de omgeving waarin ze verkeren en mee te maken hebben ook bijna met de paplepel binnengegoten. Voorbeeldje? Het Project-X-Haren is (behalve voor de slachtoffers die nog altijd op ‘echte’ genoegdoening wachten) voor de niet-betrokken doorsnee-burger al weer bijna vergeten verleden tijd. Laat voorop staan dat het goed is, dat veel, misschien wel bijna álles omtrent Haren door de media gefileerd is uitgediept. Maar, zeg ik dan nuchter, daar betalen wij krantenabonnees & tv-klanten – immers belastingbetalers – toch ook voor? Dat daar in mijn ogen incestieuze ons-kent-ons prijzen voor worden uitgereikt door slagers die hun eigen vlees keuren, mag van mij. Prima. Best zelfs. Een aanmoediging om dóór te gaan? Ook goed. Maar stinkt die uitgebreid verkondigde eigen roem niet een heel klein beetje? Een journalist wordt daar gewoon voor betaald. Punt.

En nu ik toch op de persoonlijke tour bezig ben: D’r waren bij de finale perspresentatie van het officiële Cohen-rapport wel erg veel journalisten – en verhoudingsgewijs nog méér persfotografen – in het Harener gemeentehuis aanwezig. Van sommige media wel een stuk of zes, zeven. Dat kost ons, media-abonnees & belastingbetalers, wel erg veel geld, toch? Of is dat nou kinnesinne mijnerzijds?

Ik besef, dat ik het in deze Minikul-column beter over de Zomer die toch echt (eens) komt had kunnen hebben. Want dat zou ‘Lekker veilig’ geweest zijn. En misschien, nee: zeker en vast, ook slimmer.Van en voor mij. Laat dus des journalisten toorn maar over mij komen.

Henk Hendriks