Na twintig jaar weer Energy FM op de radio

0
182
Damwoude - Energy FM

REGIO – Twintig jaar geleden werd het stil in Noordoost Fryslân. De stekker werd uit de Energy FM getrokken, de zender die daarvoor een aantal jaar ieder weekend uitzond vanuit de oude melkfabriek op de Achterweg in Damwoude. Komend weekend, twintig jaar na dato, vindt er een reünieweekend plaats op een steenworp afstand van waar de dj’s vroeger uitzonden. ‘Bijna het hele team is opgetrommeld en gaan het weekend weer uitzenden,’ aldus Dirk Winkel, initiatiefnemer van de reünie, die mede mogelijk gemaakt wordt door de lokale omroep RTV NOF.

Het begon allemaal op de zolder van het ouderlijk huis van Wim Brons in Metslawier. Al geruime tijd was hij daar bezig met het experimenteren met plaatjes draaien en het uitzenden daarvan. In die tijd was hij klasgenoot van Gerrit de Boer en Klaas Monsma, die ook een interesse hadden voor de radio. ‘Thuis hebben we een vergadering belegd en daaruit ontstond de piratenzender Energy FM.’ De eerste jaren dat de vrienden uitzonden gebeurde dit vanuit de boerderij bij Broeksterwoude waar Gerrit woonde. Op een gegeven moment werd de groep steeds groter en het aantal tijdstippen dat er uitgezonden werd steeds verder uitgebreid. De schuur bleek te klein, en in de oude melkfabriek in Damwoude werd een nieuwe uitzendlocatie gevonden. ‘Een prachtige plaats, met de grote pijp van de farbriek als perfecte plaats voor de antennes.’

De Energy FM beleefde zijn hoogtijdagen in deze oude fabriek. Op het hoogtepunt kende de zender een vijftiental dj’s die verantwoordelijk waren voor de programmering. In diezelfde tijd was de zender ook enorm populair bij luisteraars. ‘Zomers kregen we stapels ansichtkaarten van vakantieadressen, dat gaf wel aan dat we een trouwe groep luisteraars hadden,’ zegt Winkel. Brons had al in de begintijd van de zender een postbus vast laten leggen. ‘Dat was mijn grootste angst, dat we ooit via die postbus gevonden zouden worden. Ik had deze op naam van een buurjongen laten zetten. Postbus 305.’

Hoe gedreven en enthousiast de jeugd ook was, illegaal was het zenden natuurlijk wel. Vijf jaar lang blijven zij echter uit schot van de radiocontroledienst. Een keer kwam de inspectie op het terrein in Broeksterwoude, maar op dat moment was de zender net een paar dagen weg voor onderhoud. Pas na vijf jaar zenden kwam het onvermijdelijke moment dat de radiocontroledienst de zender uit de lucht haalde. Het ontmoedigde de jeugd niet direct. ‘Een week later waren we weer in de lucht,’ zegt Brons. ‘Helaas was het direct weer raak.’

Nadat de Energy FM voor de tweede keer uit de lucht gehaald was, werd er een poging gewaagd om samen te werken met de toenmalige regionale omroep Lonof. De lol was er voor de meeste dj’s toen echter wat van af. ‘Voor een aantal was de charme er behoorlijk af nu er niet meer illegaal gezonden werd. Uiteindelijk hebben we het nog ongeveer een halfjaar volgehouden. Toen was het echt het einde voor Energy FM.’

Al tien jaar geleden gingen de eerste geluiden op voor een reünie. ‘Als je iemand tegenkwam van die tijd dan had je het er altijd even over. Over de fijne tijd die we gehad hebben, en altijd werd er geopperd dat we misschien eens een reünie moesten houden. Afgelopen zomer heb ik dit dan eindelijk eens opgepakt,’ zegt Winkel. Gedurende de week voorafgaand aan het reünieweekend is het mogelijk om via 106.3 en via de website radioenergyfm.nl alvast mee te genieten met de bekende nummers uit de jaren ’80 en begin jaren ’90 en jingles van toen. Op vrijdag 5 april gaat de uitzending van start. Op zaterdagavond 6 april wordt er in samenwerking met Van Kammen Tenten & Catering op het parkeerterrein van de sportvelden ‘The Energy of the 90’s’-feest georganiseerd waar Twenty 4 Seven, Party Animals en de Doelleazen hun medewerking aan verlenen. Speciaal voor de gelegenheid hebben Jelle B, Mink en de Doelleazen gezamenlijk een nummer gemaakt.

Gedurende het reünieweekend zijn oud-luisteraars en andere belangstellenden welkom om bij te praten met de dj’s van toen. ‘Er zijn genoeg herinneringen om op te halen, over hoe men de zender over de Duits-Nederlandse grens smokkelde, de rechtszaak waar we later nooit meer wat over hebben gehoord en slogans als ‘Noordoost Friesland plattelandspopradio’ en ‘Kameradio’. We hebben genoeg om over bij te praten,’ zegt Brons.