Tjalling Feenstra

0
1582
Tjalling Feenstra - NAC Dokkum

Man met de hamer

Tjalling Feenstra

NAC – Noordelijke Autocross Club

‘In het verleden ben ik zeven jaar voorzitter geweest van de NAC. Daarna ben ik negen jaar voorzitter-af geweest, toen ik tijdens mijn vakantie werd gebeld. Of ik alsjeblieft weer voorzitter wilde worden. In eerste instantie wilde ik helemaal niet, maar de NAC is mij te lief om het te laten lopen. Ik besloot het bestuur toch een handje te helpen. Dat is inmiddels drie jaar geleden en sindsdien ben ik toch weer voorzitter. Paasmaandag gaat het autocross-seizoen weer van start. Het is voor de coureurs en het publiek altijd een dag waar zij naartoe leven. In de wintermaanden ligt het autocrossen stil, dan wordt er hooguit geklust aan de auto’s. Als bestuur zijn we in die wintermaanden wel al druk bezig met de voorbereidingen voor de cross. Al in de zomer voorafgaand aan het nieuwe seizoen leggen we de data voor de kampioenschappen vast, vragen de benodigde vergunningen aan en zorgen ervoor dat alles in orde is zodra de cross van start gaat. De afgelopen tijd hebben we een aantal investeringen gedaan om het autocrossen nog beter te laten verlopen. Op de Van der Schaaf-baan in Kollum hadden we voorheen nog wel eens last van het fijne zand waardoor het zicht voor het publiek en de coureurs erg slecht was. Met watertanks maakten we dan de baan nat zodat we daar geen last meer van hadden. Maar door de kleigrond werd de baan dan weer te glad. We hebben nu een nieuwe watertank aangeschaft die het water beter verdeeld over de baan. We hopen nu de baan beter nat te kunnen houden. In het bestuur vinden we het belangrijk om met de tijd mee te gaan. Zo zal er dit jaar voor het eerst door alle coureurs met transponders gereden worden. Op die manier kunnen er geen fouten meer gemaakt worden met het kijken wie er als eerste over de finish is gegaan. Door die transponder zouden we de tijden ook live op een scherm kunnen laten zien. Dit hopen we in de toekomst te kunnen realiseren. We werken tijdens een dag autocross met zo’n veertig vrijwilligers. Zonder hen, de coureurs en het publiek was er geen autocross. Op de baan moet er strijd zijn, maar daarnaast moeten we het allemaal met elkaar doen. Mensen moeten ‘s avonds thuiskomen en zeggen: Wat heb ik een fijne dag gehad.’