Zwemcentrum Zuidhorn

0
348
zuidhorn zwemcentrum 4

Datum: 27 maart 2013

Tijdstip: 17.00 uur

Locatie: Zwemcentrum Zuidhorn

‘Wethouder Stol opent nieuw Zwemcentrum Zuidhorn’ kopte het persbericht wat de mailbox van de Streekkrant vorige week binnen rolde. Na de gezelligheid van vorige week, bij het openen van de nieuwe kleedkamers van de VV Zuidhorn, kan de Ongenode Gast op dit moment niet ontbreken. Dus tuig ik afgelopen woensdag richting Zuidhorn, waar het nieuwe Zwemcentrum zich al een ‘vis in het water’ lijkt te voelen aan het begin van de nieuwbouwwijk de Oostergast.

Braaf schuif ik achteraan in de rij. Ondernemers en eigenaren Hans Pantjes en Michel Vaatstra hebben inmiddels het zweet op het hoofd staan van de vele handjes die ze schudden. Zoonlief en mede-ondernemer Ronal Pantjes staat met een even brede lach als een echte kopie van zijn vader naast het duo. “Tevreden? Vandaag zijn we overal blij mee”, lacht Hans. De gemiddelde zwemkantine zou meer dan verbleken naast deze versie van Hans en Michel, geheel ingericht met donker hout. Het idee van een bruin café komt op deze middag extra goed tot zijn recht, afgeladen met een stuk of vijftig borrelende mensen.

Het is een drukte van belang. Zelfs het Dagblad probeerde met grof geschut bij monde van Koos Bijlsma te komen. Verveeld tijdens de speeches pakt hij nog een hapje, die overigens wel een compliment verdienen. Het oog voor detail, wat de ondernemers van het zwembad zo kenmerkt, spreekt ook hieruit. In bijna alles is vis verwerkt en vis moet, juist ja, zwemmen. De Ongenode Gast vraagt zich wel sterk af wie er vandaag nou eigenlijk gaat zwemmen. Burgemeester Bert Swart misschien. Zou dat een zwemmer zijn? “Ha!”, lacht hij, “vroeger wel.”

Het is een bijzonder moment en dan niet alleen voor ondernemers Pantjes en Vaatstra. Over dit nieuwe zwembad en de sluiting van het oude bad De Waterborgh is nogal wat te doen geweest. Oftewel: “je krijgt de hele goegemeente over je heen”, zoals Bert Swart het zo mooi kan verwoorden. “Maar soms moet je doordrukken en dat heeft Fred goed gedaan”, voegt hij er tevreden aan toe. Oud-wethouder Rikus Hielema kan er over meepraten, die goegemeente. Hij voerde zeven jaar geleden al de eerste gesprekken over dit nieuwe Zwemcentrum. “In al die jaren dat we met de Waterborgh zijn doorgegaan, is er alleen maar geld heen gebracht. Waarom? Een valse hoop dat de bezoekers toch wel zouden komen. Niet uitgekomen verwachtingen.” Als laatste spreekt hij uit diep respect te hebben voor deze nieuwe ondernemers.

Woorden die wethouder Fred Stol even later herhaalt. Hij is in zijn element vandaag en dan niet alleen om de combinatie van zijn geliefde onderdelen van het wethouderschap, te weten feestjes en openingen, maar ook omdat hij eindelijk het pittige zwembaddossier kan afsluiten. “Ja, er zijn heel wat moeilijkheden geweest en de meningen zijn verdeeld over dit nieuwe Zwemcentrum”, beaamt hij, “maar degenen met kritiek dat zijn mensen die hier nog niet zijn geweest. Het zwembad wat we hebben gehad was onbetaalbaar. Nu hebben we een nieuwe overdekte zwemvoorziening zonder geld van en risico voor de gemeente.”

Na het gebruikelijk rondje speeches, waarbij vooral die van bouwer Notebomer wel wat van het concentratievermogen van de aanwezige gasten vroeg “ik neem u terug naar 1976…”, kon wethouder Stol de handjes uit de mouwen steken. Tot hevige teleurstelling van de Ongenode Gast wordt er vandaag nog geen duik genomen, maar blijft de opening bij het heisen van de vlag.

Ondernemers Pantjes en Vaartstra boeit het niet. Dit duo ‘jeugdig enthousiasme geremd door oudere bedachtzaamheid’, zoals ze treffend getypeerd werden door Notebomer, straalt van oor tot oor, of het nou tijdens het bedanken van ieder personeelslid afzonderlijk is of tijdens het in ontvangst nemen van alle felicitaties. Ze hebben nog een open dag voor de boeg, doen een week lang de intakes en starten dan op 8 april met datgene waar ze het allerbeste in zijn. Maar op dit moment is dat genieten. “Wij zijn ervan overtuigd dat Zuidhorn samen met ons trots kan zijn”, sluit Pantjes zijn speech af. Misschien kunnen ze het via hun ‘lichtend voorbeeld’ uitstralen over het dorp en zelfs de tegenstanders van dit bad bereiken.

 

 

 zuidhorn zwemcentrum 2

zuidhorn zwemcentrum 3