Bauke Mollema is de dopingverhalen helemaal zat

0
849
Bauke Mollema 9 april 2013

“Ik wil gewoon hard fietsen!”

STREEK – Geen Baskenland voor Bauke Mollema dit jaar. Hoofdpijn en vermoeidheid gooiden roet in het eten. Balen dus voor de renner die anders de kopman van team Blanco zou zijn geweest: "Vorig jaar werd ik derde en het is een koers die me goed ligt, dus ik had hoge verwachtingen. Er stond een sterk deelnemersveld en eigenlijk had ik gehoopt het nog iets beter te doen dan vorig jaar. Dus ik was wel even teleurgesteld."

Ondanks de ziekte kan er geconcludeerd worden dat de renner een uitstekend seizoen draait tot nog toe en dat biedt perspectief voor de komende maanden. Op 14 april is de Amstel Goldrace, drie dagen later de Waalse Pijl, op de 21e Luik-Bastenaken-Luik, daarna de ronde van Noorwegen en Zwitserland, het NK op de weg op 23 juni en tenslotte op 29 juni de Tour de France. Mollema is zelf ook tevreden over het verloop van het seizoen tot nog toe: "Ik voel me ontspannen en de trainingen verlopen ook erg goed. Dat geeft vertrouwen. Maar goed, de belangrijkste wedstrijden gaan nog komen en dus zal de spanning ook gaan toenemen. Ik heb er alle vertrouwen in," glimlacht de renner nuchter die de onrust binnen de wielerwereld door dopinggebruik inmiddels helemaal zat is. "We hebben het nu wel gehad! We zijn het meer dan beu steeds maar weer achtervolgd worden door bekentenissen en verhalen uit het verleden van wielrenners uit een andere generatie. Zij hebben het wielrennen een slechte naam bezorgd maar ik en de renners van nu kunnen daar niets aan doen. Hopelijk kan er binnenkort een punt worden gezet achter al deze vervelende gebeurtenissen en kunnen we ons volledig concentreren op het wielrennen."

Met enige tegenzin wil Mollema nog wel een reactie geven op de beschuldigen van voormalig Rabobankrenner Rasmussen die keihard uithaalde naar de ploegleiding. "Er zal ongetwijfeld een deel waar zijn van wat Rasmussen allemaal heeft gezegd, maar ik hecht niet veel waarde aan zijn woorden. Het trieste van de hele zaak is dat Rasmussen naar eigen zeggen een hele waslijst aan dopingproducten heeft gebruikt, maar nooit is betrapt. Daar ligt een groot probleem. Je moet ook niet vergeten dat Rasmussen een enorme schadevergoeding eist van Rabobank. Hij zal alles zeggen wat hem zou kunnen helpen in zijn rechtszaak. Voor mij en de ploeg is Rasmussen een afgesloten hoofdstuk."

De huidige ploegarts Dion van Bommel wordt ook door Rasmussen beschuldigd. "Er is een onderzoek geweest en is gebleken dat we ook deze woorden van Rasmussen niet al te serieus moeten nemen."

Van doping terug naar het wielrennen. Daar waar het in 2005 allemaal begon, bij de Groningse wielervereniging NWVG waar Mollema zijn eerste serieuze wedstrijdjes ging rijden. Twee weken geleden was de kopman van team Blanco daar te gast en ontmoette veel jeugdige rijders. Een middagje genieten: "Grappig en heel leuk te zien hoe de kinderen tegen je op kijken. Het deed me denken aan mijn jeugd en mijn wieleridolen. Ik vind het belangrijk een goed voorbeeld te zijn voor de jeugd."

En dat is in deze tijd een even moeilijk als nobel streven. Het vertrouwen in de wielersport is gedaald. Bijna iedereen is verdacht. In ieder geval bij de gewone man. Mollema hoopt dat de kinderen het vertrouwen in de sport nooit zullen verliezen. "De wielersport is nu heel negatief in het nieuws en dat is ook niet gek. Naar wat nu blijkt zat 10 à 15 jaar geleden een heel groot deel van het peloton aan de doping. Dat is een donkere bladzijde in de wielergeschiedenis. Maar ik heb vertrouwen in deze sport. Ik geloof dat er een mooie toekomst is voor het wielrennen, en dat we de afgelopen jaren al op de goede weg zijn. Wielrennen is een sport van het volk en zal dat ook altijd blijven."