Gerrit de Boer leeft in het beste van twee werelden

0
455
rode haan gerrit de boer 1

“Het duurde tien jaar voordat ik mezelf goed genoeg vond als zanger”

ROODEHAAN – Het is een bijzondere combinatie, Amsterdam en Roodehaan, maar muzikant Gerrit de Boer kan zich er wonderwel in vinden. De grote stad bood hem de kansen om een bestaan als muzikant op te bouwen, maar het Hogeland biedt inspiratie en de mogelijkheid een heel anders mens te zijn. Optreden is wat het allerbelangrijkste is. En dat doet hij het allerbeste in Roodehaan.

Gerrit ontvangt me in Roodehaan, in het huis waar zijn vader 35 jaar heeft gewoond en wat hij nu eigenhandig verbouwd. “Vind ik ook leuk om te doen”, zegt hij alsof het allemaal niks is. Buiten ravot zijn zoon Sil, boven speelt zijn dochter Luka. Beide hebben de muzikale genen van hun vader. “Sil zit op drumles en Luka krijgt zangles van een jazz-zangeres. Ja, dat is leuk als je kinderen ook muzikaal zijn.” Ook bij Gerrit zelf zat de muzikaliteit in het bloed, hij kreeg het van zijn moeder mee, een goede violiste. “Maar het was een ander van wie die vonk over moest slaan. Pas toen een leraar op de lagere school een elektrische gitaar meenam, dacht ik: ‘dit moet ik ook’.” En zo geschiedde. Gerrit studeerde aan het conservatorium in Groningen en vertrok toen naar het westen. “Vooral om iets wat in mijn hoofd zat, denk ik, maar er is daar ook wel meer te krijgen.”

Hij noemt zichzelf een echte vakman, die het vak liedjes schrijven uitoefent. “Ik heb van het begin af aan mijn eigen nummers geschreven. Mijn studiegenoten speelden altijd liedjes van anderen op tentamens, ik altijd mijn eigen.” Let wel, dit was allemaal nog instrumentaal. De zang er pas veel later bij. “Als ik muziek maak, wil ik het liefste een verhaal of een gevoel overbrengen. Dat kan het beste als je zingt, maar waar moet ik het dan over hebben?” Pas toen dochterlief Luka werd geboren, kwamen de woorden. “Als je iets zingt, moet je het ook menen, vind ik. En het eerste liedje ‘Luka’ was meteen heel goed. Je weet als vader of moeder direct dat je altijd van je kind zult houden, dus dat was heel echt, dat nummer.”

“Alles bij elkaar duurde het zo’n tien jaar, voordat ik zoiets had van: ‘oké, nu vind ik mezelf zanger genoeg om een cd op te nemen’. In 2010 startte hij met werken aan ‘Rivers, rains & roads’ welke vorig jaar uitkwam onder Gerrit zijn eigen label: Roodehaan Recordings. De naam verwijst uiteraard naar het kleine Groningse plaatsje waar Gerrit graag tijd doorbrengt. “Dit is eigenlijk de parel van Groningen”, vindt Gerrit. “Deze plek is ook geweldig om muziek te maken. Ja, de omgeving inspireert heel erg.” Zo vaak hij kan, reist Gerrit af naar het noorden. “Als ik in Amsterdam in de auto stap, voel ik al van alles van me afglijden. In twee uur rijden verander je gewoon als persoon.” Optreden doet Gerrit ook het allerliefste hier. “Weet je, in Amsterdam komt de helft van de toeschouwers om te lullen en te drinken. Zeker honderd man staan aan de bar met de rug naar je toe. Afgelopen winter stond ik hier op Roodehaan Live en dan is het gewoon muisstil. Bovendien zit het publiek vlakbij. En dan ga je beter spelen. Dat zijn de allerbeste optredens.”

En optreden doet hij graag. “Het is belangrijk dat mensen je zien spelen en daarvoor moet je optreden. Of ik wil doorbreken met mijn cd? Dat vind ik ook weer zo’n woord, doorbreken”, verzucht hij met een lach. “En dan gaat het weer over een heel ander vak, namelijk promotie maken voor je eigen plaat. Ik ben daar niet zo goed in. Mijn grote voorbeeld zijn jongens als Randy Newman en Ry Cooder, die echt het vak liedjesschrijven uitoefenen. Ik schrijf ook nog echt liedjes met een gitaar. Ik durf wel te zeggen dat ik meer muzikant ben dan jongens als Jan Smit.”

Het duurt even, “het internet is hier niet zo snel”, maar dan tovert Gerrit muziek uit zijn iPhone. “Pop”, zegt hij erover, “met soms een beetje country, jazz en blues erin. En de Latijns-Amerikaanse ritmes. Melodie is ook heel belangrijk. De band moet ook wat moois te spelen hebben.”

Het klinkt lekker en zo denken meer mensen erover. Via iTunes wordt de cd al lustig gedownload en de muziek van Gerrit viel zelfs in Amerika in de smaak. “Ik had een korte deal met publishers, die werken om muziek onder de aandacht van reclame- en tv-makers te krijgen.” En zo kwam het dat een nummer van Gerrit, ‘Rollin’, tweemaal onder ‘Hart of Dixies’ voorbij kwam. “En dat is best stoer voor een Nederlandse artiest”, zegt Gerrit trots met die kenmerkende en ontwapenende grijns. “De aftiteling staat vol met grote Amerikaanse country-artiesten en dan zie je opeens Gerrit de Boer staan.”

Op 13 juli is Gerrit weer op zijn allerbeste te horen, want dan treedt hij weer op in zijn eigen Roodehaan. Hij schittert ook elke week in het kinderprogramma de BZT-show. Meer informatie is te vinden op zijn website www.gerritdeboer.com. Zijn cd ‘Rivers, rains & roads’ is te verkrijgen via iTunes.