Grietje Wagenaar

0
159
BERGUM - Grietje Wagenaar

EK Dog Dancing Bergum

‘Op 28 en 29 september van dit jaar vinden de Europese Kampioenschappen Dog Dancing plaats in Bergum. Het is heel bijzonder dat deze kampioenschappen in Bergum plaats gaan vinden. De sport bestaat namelijk nog maar net sinds 2001. Twee keer eerder is er een EK gehouden en die vonden plaats in Denemarken en Tsjechië. Tijdens het laatste EK, waar ook internationaal overleg plaatsvond tussen de bonden heb ik voorgesteld het eerstvolgende EK naar Nederland te halen. Toen had ik nog helemaal niet in mijn hoofd dat dit wel eens in Bergum zou kunnen gebeuren. Ik had een lokatie in het midden van het land in mijn hoofd, maar deze lokatie bleek toch teveel problemen met zich mee te brengen. Toen ben ik eens gaan nadenken. Aangezien de sport toch voornamelijk in het Noorden van Nederland beoefend wordt, en het de internationale kandidaten niets uitmaakt of zij vanuit Rusland naar Utrecht of Friesland moeten reizen, was het eigenlijk wel zo logisch om de kampioenschappen in Friesland te houden.

Bezoekers van de kampioenschappen zullen heel wat meemaken. De sport is zoveel meer dan een hond trainen kunstjes te doen. Er gebeurt echt wat tussen de hond en de trainer, er ontstaat een bepaalde soort magie. Honden zullen dingen doen waarvan je denkt: ‘Maar kan een hond dat eigenlijk wel?’ Mensen worden daar echt door geraakt. Ik heb geregeld bij wedstrijden gezien dat mensen in het publiek zo geroerd waren door wat er gebeurde tussen de hond en de trainer dat de tranen hen in de ogen stonden. Het zal echt een show zijn, waar hele mooie dingen gaan gebeuren. Ieder koppel geeft er zijn eigen draai aan en dat maakt het zo bijzonder.

Met het Europees Kampioenschap in Bergum willen we sport echt op de kaart gaan zetten. Daarmee kunnen wij Friesland en in het speciaal Bergum ook in de kijker spelen bij de deelnemers. Vaak zie je bij internationale kampioenschappen dat de deelnemers alleen maar de binnenkant van de hotels en sporthallen zien. Ik wil hen ook meer van Bergum laten zien.

Tijdens het EK zal ik zelf ook deelnemen met mijn hond Floris. Met deze Border Collie ben ik vorig jaar Nederlands Kampioen geworden, waardoor we een startplek bij het EK verdiend hebben. Het grote publiek zal hem misschien nog wel kennen, in 2011 namen wij samen deel aan Holland’s Got Talent waar we het tijdens de liveshows tot de top drie geschopt hebben.’