Jubilerend Oranjecomité organiseert Koninginnedag vooral voor de kinderen

0
1739
Twijzelerheide - Oranjecomité

TWIJZELERHEIDE – Het is ruim tien jaar geleden dat in de voetbalkantine van Voetbal Vereniging Twijzelerheide moeder Wipkje Melgers en dochter Tjitske Henstra met het idee kwamen om op Koninginnedag eens iets leuk te regelen voor de kinderen. ‘We vonden dat er in het dorp te weinig gebeurde. Daar moest eens iets aan gedaan worden,’ zegt Tjitske. In diezelfde kantine werden nog twee mannen erbij opgetrommeld voor de organisatie waarmee de eerste spellendag een feit werd. ‘Daar ging wel het nodige vergaderen aan vooraf. We kwamen geregeld bij elkaar om te praten over wat we nou precies gingen doen. Wat vinden de kinderen leuk om te doen? Wat is financieel haalbaar? Dat was nog niet eens zo makkelijk.’ Naast de ochtend waarin de spellen voor de kinderen centraal staan, is er voor de volwassenen vanaf een uur of drie ‘s middags live muziek van bekende en minder bekende artiesten uit de omgeving, die ieder jaar belangeloos optreden.

Inmiddels is het Oranjecomité tien jaar verder en wordt aanstaande Koninginnedag het tienjarig jubileum gevierd. In de tien jaar dat de dames bezig zijn is er veel veranderd. Allereerst de samenstelling van het comité. ‘De mannen die ons het eerste jaar enorm hebben geholpen de boel op te zetten vonden het leuk om zo’n kinderspelmiddag een keer gedaan te hebben, maar vonden het uiteindelijk toch niet echt hun ding. Samen met Els Kempenaar hebben we de organisatie een aantal jaren met z’n drieën voortgezet, maar dat bleek toch iets teveel van het goede. Gelukkig hebben we nu een heel team, naast ons bestaande uit Margretha Brouwer, Giewiena Dijkstra, Annechien van der Veen en Petra Toornstra dat zich bezighoudt met de organisatie,’ aldus Wipkje. ‘Twee van hen houden er na dit jaar echter mee op, dus voor volgend jaar kunnen we wel versterking gebruiken.’

Op Koninginnedag zelf gebeurt er een heleboel. Tussen de honderd en honderdvijftig kinderen van 4 tot 15 jaar komen naar het voetbalveld van VVT om allerlei spellen te doen, geschminkt te worden, mee te doen met de ballonnenwedstrijd en hun kleurplaten in te leveren. De kinderen worden ingedeeld in groepen naar leeftijd, waardoor zij allemaal aan spellen mee kunnen doen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Met de spellen is er een klein geldbedrag per onderdeel te winnen, dus de meeste kinderen zijn bloedfanatiek.

‘Het is fantastisch om de kopjes van de kinderen te zien op zo’n dag. Hoe fanatiek sommige kinderen meedoen met de spellen en hoeveel plezier zij erin beleven. Dat maakt het allemaal de moeite waard,’ aldus Tjitske. ‘En ’s middags en ’s avonds is het voor de volwassenen natuurlijk berengezellig. Dit jaar komen Douwe Kamminga, DJ Baggel, Albert, Jelle Jitze, Rein, Arjen Ybema, Trienes, Grutte Geart en Ludi optreden.’

Naast alle festiviteiten is er ook ruimte voor mensen die niets willen missen van de kroning van Prins Willem Alexander tot Koning. In de kantine van VVT wordt een scherm opgehangen waar men live de troonswisseling kan zien. ‘Zo hoeven de mensen die én graag op de spellendag aanwezig willen zijn én de troonswisseling willen zien niet thuis te blijven,’ zegt Tjitske. ‘Maar wij verwachten dat de mensen toch voornamelijk voor de gezelligheid komen.’