‘Mantelzorgen is géén keuze, je moet’

0
975
DOKKUM - Mantelzorgers

Steunpunt Mantelzorg op zoek naar vrijwilligers

DOKKUM – ‘Als mantelzorger ben je nooit vrij. Dag en nacht ben je bezig met het verzorgen van je partner, ouder of kind. In ons geval is het twaalf jaar geleden dat mijn vrouw een hersenbloeding kreeg. Als gevolg daarvan raakte zij linkszijdig verlamd. Dit heeft veel zichtbare gevolgen, maar ook onzichtbare gevolgen. Het herkennen van mensen is moeilijker geworden, eten opzetten kan ze niet meer en ook de tijd van een klok aflezen kan ze eigenlijk niet meer.’ Of hij het nou leuk vond of niet, Lammert Veldema uit Metslawier werd vanaf die dag mantelzorger. ‘Je hebt geen keus, je moet. En dat is niet altijd makkelijk. Ik maak me erg veel zorgen over hoe het moet als ik plotseling weg zou vallen. Daar word ik wel eens wakker van.’ De situatie mag voor Veldema dan wel zwaar zijn, hij heeft nooit echt overwogen om zijn vrouw in een verzorgingstehuis te plaatsen. ‘Ik zie wel eens gebeuren dat mensen uit elkaar gaan in zo’n situatie, maar dat is voor ons geen optie. Wij zijn aan elkaar verbonden.’ Het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden is voor mantelzorgers een punt waar zij terecht kunnen als zij vragen hebben over praktische zaken, voor gesprekken met andere mantelzorgers tijdens het Mantelzorgcafé en voor hulp wanneer een mantelzorger er eens even op uit wil. Ook organiseren zij dagjes of weekendjes uit voor mantelzorgers. ‘De sociale wereld van mantelzorgers kan heel klein worden doordat zij al hun tijd en energie opofferen voor de mensen die zij verzorgen. De verwachting is dat door bezuinigingen van het kabinet steeds meer mensen een beroep moeten doen op mantelzorg en daardoor is het van groot belang dat mantelzorgers zo goed mogelijk geholpen worden met het uitvoeren van de zorg. En dat we hen zo nu en dan helpen met tijd voor hunzelf.’ Hanny van der Meer is een van de coördinators van het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden en houdt zich bezig met het vinden en trainen van vrijwilligers. ‘Momenteel wordt er al veel met vrijwilligers gewerkt om mantelzorgers zo nu en dan vrije tijd te kunnen geven. Dan komt er een vrijwilliger langs die een paar uurtjes ‘oppast’ en eventueel leuke dingen onderneemt met de zorgvrager.’ Het Steunpunt wil echter hun werkzaamheden met vrijwilligers uitbreiden. ‘Wij gaan bezig met het trainen van vrijwilligers die de mantelzorger echt kunnen helpen met het uitbreiden van hun sociale netwerk waar zij op terug kunnen vallen.’ Vrijwilligerswerk met mantelzorgers is enorm dankbaar werk, zo vindt Tineke Schaapman. Zelf kwam zij een aantal jaren geleden ook in de positie terecht dat zij mantelzorger werd. Daarna is zij vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere bij het Mantelzorgcafé. ‘Het is prachtig om iets voor iemand te kunnen betekenen, en al helemaal wanneer diegene er eigenlijk niet op rekent. Je bent echt in de positie om iemand een fijne tijd te bezorgen.’ Dat mantelzorgers het niet makkelijk hebben blijkt wel uit officiële cijfers; een derde van alle mantelzorgers zocht het afgelopen jaar hulp omdat zij het psychisch gezien niet op de rit wisten te houden. ‘Dan kun je echt wel een vrijwilliger gebruiken die bijvoorbeeld wil voorlezen zodat jij even een uurtje kunt sporten,’ aldus Van der Meer. Veldema vindt ook de inzet van vrijwilligers erg belangrijk. ‘De professionele hulp staat absoluut op nummer 1, daar kun je niet zonder. Daarbij zijn vrijwilligers echt een aanvulling. Wij hebben een aantal dames uit het dorp die elke week een keer langskomen. Dat is voor mij prettig, maar ook voor mijn vrouw.’ Het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden kan nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken. ‘Het is nog wel eens moeilijk om aan geschikte vrijwilligers te komen, je moet er natuurlijk wel een geschikt persoon voor zijn om met mensen om te kunnen gaan die veel zorg nodig hebben. Wanneer iemand afasie heeft is het moeilijker om mee om te gaan dan wanneer er alleen lichamelijk ongemakken zijn. Wij kijken dus wel echt naar of een persoon geschikt is voor het vrijwilligerswerk.’ Kijk voor meer informatie over het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden www.mantelzorgdongeradeel.nl of mail naar h.vdmeer@het-bolwerk.eu.