Studio Radio Westerkwartier, Marum

0
2912
Ongenode Gast Radio Westerkwartier 1

Datum: vrijdag 5 april

Tijd: 19:30 uur

Een kijkje bij de concurrentie, dat is nooit verkeerd! Daarom nam de Ongenode Gast afgelopen vrijdag een kijkje bij Radio Westerkwartier in Marum. De lokale omroep, die uitzend in de gemeenten Grootegast en Marum, heeft hier sinds jaar en dag haar studio nabij de sportvelden van het dorp. Hoewel de studio van buitenaf vrijwel onherkenbaar is, verraad een antenne naast het gebouw toch enigszins wat er zich binnen afspeelt.

Zeven dagen per week staan de vrijwilligers van de lokale omroep voor de luisteraars klaar om hen te vermaken met verschillende programma’s. Zo is er op de zender muziek te horen voor jongeren en voor mensen die van piratenmuziek houden, maar ook voor hen die alleen willen luisteren naar een kerkdienst. Een club van ruim 40 personen moet ervoor zorgen dat altijd uitgezonden kan worden.

Aan het hoofd van de zender staat Aebe de Jong uit Grootegast. Zelf maakt hij geen radioprogramma. “Ik hou er meer van om wat te organiseren,” vertelt hij. “Andere mensen maken de programma’s en ik houd me vooral bezig met wat daar omheen allemaal gebeurd.” Daar moet volgens de voorzitter het nodige gebeuren. “Het is een kunst om elke week weer de programma’s te vullen. Dat is ook de reden dat we alleen ’s avonds uitzenden.”

Eén van die programmamakers is Jolien Greving uit Nuis. Zij rolde min of meer toevallig in het vak. “Ik werk voor het programma ‘Friday in the mix’,” vertelt ze. “Dat is elke avond tussen negen en twaalf uur. Wij draaien allerlei soorten muziek en hebben verschillende items zoals de horoscoop. Ook draaien we elke week van één band drie nummers achter elkaar en vertellen dan wat meer informatie over die band.” Het programma maakt ze samen met Theo Alkema. Hoe de twee bij elkaar kwamen? “Ik werd verliefd,” lacht ze. “Toen was ik wel verplicht om mee te gaan. Het is heel leuk!”

Terwijl Greving vertelt, zit vriend Alkema achter het mengpaneel. Hij zorgt ervoor dat de show van Gea de Boer-Besselink goed verloopt. Zij zit als sinds 1993 bij de omroep en heeft de hele ontwikkeling meegemaakt. “In 1993 is de lokale omroep opgericht. Ik was net klaar met de MAVO en het leek me wel leuk voor in de vakantie.” Uiteindelijk bleef ze en na een korte stop, zit ze er nu twintig jaar later nog. “Het is een soort virus. Als je gaat zitten in de studio met de microfoon voor je neus en de koptelefoon op je hoofd wil je gewoon radio maken. Het blijft trekken.” In al die jaren presenteerde de Marumse verschillende programma’s, waaronder ‘Liefde in de nacht’ en haar huidige programma ‘Wie Kent Tips’, waarin ze de uitgaansagenda van de regio bespreekt.

Wat voor de in het dagelijks leven managementassistent een droom blijft, is om van haar hobby haar beroep te maken. “Het is heel moeilijk om ertussen te komen. De radio is echt een mannenwereld. Luister maar eens naar Radio 2 en je zult het merken. Als er dan wel een keer een vrouw op de radio is, praat meteen iedereen erover.” Wel kan ze haar vaardigheden als interviewster gebruiken op haar werk. “Door klanten gericht vragen te stellen kan ik er snel achter komen wat ze willen.”

Hoeveel mensen er naar de uitzendingen luisteren, weten zowel De Boer als De Jong niet. De Jong: “Ze zeggen dat bij een lokale omroep één op de honderd luisteraars wel eens belt. Als wij een storing hebben bij het uitzenden van een raadsvergadering, hebben we meteen een stuk of zes telefoontjes. Daar kun je wel wat uit afleiden.”

Een wens voor de toekomst ligt er ook. De Jong vertelt: “We zouden graag nog een sportprogramma maken op de zaterdagmiddag met live-verslaggeving vanaf de velden. Daar heb je een clubje van zo’n vijf tot zes personen voor nodig. Het zou heel mooi zijn als we die mensen kunnen vinden.”

Ongenode Gast Radio Westerkwartier 3